Honderden vlaggen wapperen ondersteboven in Staphorst
In Rouveen en Staphorst wapperen sinds maandagavond meer dan 380 vlaggen aan lantaarnpalen, viaducten en bomen. Het gebeurt op tal van plekken in Nederland, maar deze grootschalige actie is uitzonderlijk.
Onder andere in de omgeving van Slagharen werden soortgelijke acties vorige week gehouden. “Toen we die beelden zagen, ontstond het initiatief om ook zoiets in de gemeente Staphorst te houden. We hebben een appgroep met een paarhonderd boeren en sympathisanten uit deze streek. Velen van hen waren direct enthousiast”, zegt mede-initiatiefnemer Klaas Mulder uit Staphorst.
De eerste vlag werd maandagavond opgehangen voor het gemeentehuis, waar tal van veehouders zich verzamelden voor deze actie. Burgemeester Jan ten Kate werd door Klaas Mulder uitgenodigd om in de hoogwerker te klimmen en de eerste vlag op te hangen. “Ik heb enorm last van hoogtevrees. Daarnaast wil ik een objectief burgemeester zijn voor iedere inwoner. Dat betekent dat je niet een hoogwerker in gaat om vlaggen op te hangen”, zo zegt Ten Kate woensdagmiddag. “Vanuit zijn positie begrijp ik dat goed hoor. Daarnaast hebben we echt geen klagen over de gemeente, ze boden zelfs aan om tijdens de actie koffie te schenken”, reageert Mulder.
Sponsoren
De boodschap achter het initiatief blijft vrijwel gelijk aan die van de andere protesten: het stikfstofbeleid moet volgens boeren op de schop. Dat veel Staphorsters het eens zijn met hun actievoerende plaatsgenoten, viel op te maken uit de steun die de boeren ontvangen. Bedrijven schonken binnen de kortste keren vlaggen, bevestigingsmateriaal en lekkernijen voor de initiatiefnemers.
Kritiek
Ondanks dat veel Staphorsters de actie steunen, is er ook kritiek op het omkeren van de vlag. Zo schreef Marco Kroon, drager van de Millitaire Willems-Orde, op zijn LinkedIn-pagina: “Behandel onze vlag met het nodige respect. De vrijheid van deze kleuren is namelijk betaald met Nederlands bloed.”
“Het is een heel lastig onderwerp”, erkent ook burgemeester Ten Kate. “Je zit in een enorm dilemma, maar de agrarische sector voelt zich enorm in een hoekje gedrukt. Ze willen daar uiting aan geven en soms gebeurt dat op een manier waarbij ik me afvraag of ik dat zelf wel zo gedaan zou hebben”, zegt de burgervader die voor zijn politieke loopbaan actief was als veehouder. “Ik snap dat het niet fijn kan zijn om een vlag op deze manier te zien wapperen, maar misschien is onze nood op deze manier wel het beste zichtbaar. We doen het niet voor de lol”, aldus Mulder.
Vlaggen blijven hangen
De gemeente is niet van plan om de vlaggen weg te halen, zoals dat op sommige plekken in Nederland wel gebeurt. “Voorlopig laten we ze hangen, al hebben we die op het gemeentehuis wel weggehaald omdat we objectief willen zijn richting iedere burger”, zegt Ten Kate daarover. “Ik hoop dat we de vlaggen op den duur om kunnen keren, zodra het huidige stikstofbeleid van tafel gaat. Zolang dat niet gebeurt, is het de bedoeling om de omgekeerde vlaggen te laten hangen”, besluit Mulder.