Optimisme over graandeal Oekraïne en Rusland
Met militaire delegaties uit Kiev en Moskou in de stad heerst er in Istanbul optimisme over een akkoord tussen de oorlogvoerende landen over de export van Oekraïens graan langs veilige vaarroutes in de Zee van Azov en/of de Zwarte Zee. Turkije werkt al langer aan dergelijke vaarroutes, maar nog niet eerder zijn Oekraïners en Russen aan één tafel geweest om spijkers met koppen te slaan.
De twee landen zijn samen goed voor zeker een derde van de wereldproductie van tarwe. De blokkade van Oekraïense havens en financiële sancties tegen Rusland beroven de wereldmarkt van onder meer veel graan, zonnebloemolie, kunstmest en allerlei grondstoffen.
Volgens Turkse media doet de regering geheimzinnig en is nog niet bekend waar en hoe laat de gesprekken worden gehouden. Gastheer Turkije en de Verenigde Naties nemen ook deel met een delegatie. De Russen zijn in ieder geval al aangekomen en volgens Russische media zou de bijeenkomst beginnen om 13.00 uur (onze tijd). Het voornaamste doel is de haven van Odessa weer te laten functioneren. Dat is verreweg de grootste haven van het land en die is ook in Oekraïense handen. Daar ligt naar schatting 20 miljoen ton graan in silo’s te wachten.
De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei dinsdag tegen Turkse media dat hij met zijn Oekraïense collega Oleksi Reznikov en Sergej Sjojgoe van Rusland collega’s over de graanexport heeft gesproken. En dat president Erdogan hier al lang diplomatiek mee bezig is. „Na de gesprekken zal het graan dat in Oekraïense havens ligt te wachten, veilig over zee naar de internationale markten worden verscheept.”
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zei tegen de Spaanse krant El País dat „Oekraïne nog maar twee stapjes verwijderd is van een overeenkomst met Rusland over de uitvoer van Oekraïens graan naar de internationale markten”. Het Russische persbureau RIA Novosti berichtte dat diplomatieke bronnen zeiden dat „de kans op een akkoord vrij groot is”.
Volgens Moskou wil Rusland de export van Oekraïense tarwe helemaal niet tegenwerken en zorgen de Oekraïense strijdkrachten zelf voor veel problemen. Zo zouden ze havens met mijnen onklaar hebben gemaakt. Koeleba bestrijdt dat en stelt dat Rusland het enige probleem is. Rusland wil de eigen export op gang helpen en eist intrekking van internationale sancties.