Kerk & religievijf vragen aan

Wat de wereldwijde kerk ons wil zeggen

Wat kunnen buitenlandse christenen ons leren over het dienen van God? In het boek ”Zeven brieven uit de wereldkerk” schrijven kerkleiders uit de hele wereld brieven aan hun Nederlandse collega’s.

Bastiaan van Soest
2 June 2022 17:41
Kerkdienst in de protestantse kerk Christ-Roi van Bangui. Afrikaanse theologen voelen zich in het westen niet altijd gehoord. beeld Niek Stam
Kerkdienst in de protestantse kerk Christ-Roi van Bangui. Afrikaanse theologen voelen zich in het westen niet altijd gehoord. beeld Niek Stam

Vijf vragen aan ds. W. T. van Veelen, predikant binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en initiatiefnemer van het boek (uitgeverij Vuurbaak).

18308730.JPG
ds. W. T. van Veelen. beeld ds Van Veelen

Wat is de aanleiding voor dit boek?

„Naast dat ik gemeentepredikant ben, doe ik onderzoek naar Afrikaanse theologie aan de Theologische Universiteit Kampen en Utrecht. Tijdens dat onderzoek viel me op dat Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse theologen niet altijd het gevoel hebben dat hun werk serieus wordt genomen. Ze geven vaak aan zich niet gehoord te voelen door westerse theologen en dat hun werk wordt ondergewaardeerd. Dat raakte me. In de kerk wordt veel gesproken en geschreven over de situatie van de kerk, maar eigenlijk nooit vanuit het perspectief van de wereldkerk. Dat bracht me op het idee om het kerk-zijn in Nederland te bekijken vanuit het perspectief van de wereldkerk.”

Zeven brieven, dat heeft een link met Openbaring?

„Klopt, ja, dat idee was er eigenlijk ineens. Evenals de zeven brieven in het Bijbelboek Openbaring zijn ook deze eigentijdse brieven vanuit de wereldwijde kerk gericht aan de kerk in Nederland, ter bemoediging en tot troost. We staan er niet alleen voor. Als het christendom hier afkalft, groeit het elders.

Vanuit Nederland waren we gewend om te mensen uit te zenden, overal heen. Misschien is het goed om dat eens om te draaien en te leren ontvangen. Wat kunnen buitenlandse christenen ons leren over het dienen en liefhebben van God in deze tijd? Anderen zien dat vaak scherper dan wij”

Wat kunnen we in Nederland leren van de wereldkerk?

„Dat betreft heel verschillende thema’s. Denk aan het omgaan met secularisatie, de vraag hoe je geloof overdraagt aan volgende generaties en hoe we ons verhouden tot andere religies. Voor mij persoonlijk is het thema heelheid de rode draad. Heel ons leven hebben we te leven voor Gods aangezicht; coram Deo. We leven niet voor onszelf, maar voor God. Daartoe zijn we op de wereld gezet, om Hem te eren. Die visie op geloven zijn we kwijtgeraakt.Het is een typisch kenmerk van onze moderne westerse samenleving dat geloof een privézaak is geworden. De band met God onderhoud je, maar we lopen het risico dat dat niet meer je hele leven doortrekt en bepaalt. Daarom mag de wereldkerk ons ook wel schurend en uitdagend spiegelen. Dat kan pijnlijk en confronterend zijn Het mag ons wel tot nadenken stemmen.”

Waarom zouden mensen het boek moeten lezen?

„Om door de verhalen uit de wereldkerk nieuwe moed te vatten. We lezen in Handelingen dat Paulus na zijn schipbreuk Romeinse christenen ontmoet. Hij vatte moed, er is al een kerk in Rome voordat Paulus komt. God is er al. Dat is voor Paulus bemoedigend geweest. Wij kunnen gedemotiveerd raken door de secularisatie waar kerken mee worstelen. Wat troostrijk om te bedenken: Gods werk gaat door. Als de kerk hier klein is geworden wil dat niet zeggen dat God niet doorgaat.

Het boek wil een aanzet geven tot verder gesprek in de plaatselijke gemeente. Met open Bijbel luisteren naar wat christenen uit de hele wereld ons te zeggen hebben.”

Er komt ook een online platform bij, wat is het idee daarachter?

„Het is bedoeld als huiswerk voor de kerken in de Nederland. Ga met de lessen uit het boek aan de slag. Op de site zevenbrieven.nl staat aanvullend materiaal –zoals filmpjes en korte samenvattingen van de brieven– om het gesprek in de kerk op gang te brengen.”

ds. W. T. van Veelen over het boek ”Zeven brieven uit de wereldkerk”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer