Gevaarlijke gewenning aan antisemitisme
De gevaarlijkste allochtone groep in Nederland? Dat zijn de Joden, aldus Dennis Honing, een vaste gast in talkshows van uitgeverij de Blauwe Tijger. Hij noteert het in een tweet van vorige week. „Met afstand”, onderstreept hij zijn punt.
„Marokkanen mogen geld en diamanten roven. Joden roven onze vrijheid van meningsuiting.” Dezelfde dag noemde hij Hitler en het nationaalsocialisme „gewoonweg interessante facetten van de moderne Europese geschiedenis.” Om niet meer te noemen, een tweet van eerder deze maand: „Germanen zitten veel te veel onder de plak bij de Joden. Het is derhalve een gevaarlijk volk.”
Honing zou komen spreken op een bijeenkomst van FvD-jongeren, maar de organisatie zegde hem om dergelijke tweets uiteindelijk toch af. Diens reactie daarop: „Uiteindelijk bukken ze allemaal voor de Jood.”
Dat antisemitische uitingen op sociale media de ronde doen, is helaas geen nieuws meer. Dat mensen die ze doen ondanks al vele eerdere antisemitische uitingen toch nog aangezocht worden om op een jongerendag van een politieke partij te spreken, is nog verontrustender. Dat een uitgever als de Blauwe Tijger een frequent podium geeft aan verspreiders van antisemitisme, is dat al evenzeer.
Antisemitische uitingen blijken volgens onderzoek van de Utrecht Data School vooral voor te komen in rechts-conservatieve hoek: daar komen ze zeven keer vaker voor dan in andere groepen. Het hoogste aantal antisemitische uitingen op YouTube was bijvoorbeeld te vinden onder video’s van het officiële FvD-kanaal. Het maakt dat ook conservatief denkende christenen alert moeten zijn. Onder hen leeft verwantschap met rechts-conservatief denken, bijvoorbeeld als het om ethische kwesties gaat. Een pleidooi voor „christelijke waarden” vindt uiteraard ook weerklank. Maar wat betekent dat precies? Of wordt er vrij gewinkeld in die waarden: wat aanstaat wordt overgenomen, de rest gaat overboord? De scheidslijn tussen rechts-conservatisme, complotdenken en antisemitisme blijkt keer op keer flinterdun. In veel complotten, zoals die onder meer de ronde deden tijdens de coronacrisis, doken al snel Joden op als deel van het probleem. Het coronavaccin heette in sommige kringen ”jewbrew”. Dat moet ernstig te denken geven.
Het is zonder meer verontrustend dat antisemitische uitingen de laatste jaren consequent toenemen. Dat fenomeen doet zich bovendien niet alleen in Nederland voor, maar ook in andere Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk. Vooral sociale media blijken keer op keer een broeinest van anti-Joodse uitingen. Het is van groot belang gewenning geen plaats te geven en consequent te blijven strijden tegen antisemitisme. Zeker zo belangrijk is het kritisch te blijven op lieden die wel schermen met christelijke waarden, maar er een gevaarlijke cocktail met totaal verwerpelijke theorieën van maken.