Wetenschap & techniekOnderzoek naar ufo's
Amerikanen houden hoorzittingen over ufo’s; waarom doet Europa dat niet?

De Amerikaanse regering is gestart met hoorzittingen over ufo-waarnemingen. Ze gaat heel serieus met de meldingen om. In hoeverre is het typisch Amerikaans om het ufo-fenomeen in alle ernst aan een onderzoek te onderwerpen?

Drones worden geregeld aangezien voor ufo’s. beeld Getty Images
Drones worden geregeld aangezien voor ufo’s. beeld Getty Images

Het is een feit dat er onverklaarbare meldingen van vliegende objecten zijn geweest. Die worden minutieus geregistreerd door de afdeling AOIMSG van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Functionarissen van het Pentagon deden dinsdag een boekje open over hun database met daarin zo’n 400 meldingen van ufo’s – ongeïdentificeerde vliegende objecten.

Inlichtingenofficier Ronald Moultrie van het Pentagon en Scott Bray, adjunct-directeur van de inlichtingendienst van de marine, gaven aan dat voor de meeste ufo’s na grondig onderzoek wel een verklaring werd gevonden. Het bleek bijvoorbeeld te gaan om drones, weerballonnen of satellieten, of het verschijnsel werd veroorzaakt door weerspiegelingen in de apparatuur.

Maar voor sommige ufo’s is geen verklaring voorhanden. Op radar is vastgelegd dat ufo’s binnen luttele seconden vanuit stilstand snelheden kunnen bereiken tot boven de 15.000 kilometer per uur; ze maken op topsnelheid onmogelijke manoeuvres, haakse bochten; ze verschijnen en verdwijnen plotseling zonder een spoor achter te laten. Sommige lijken zich voort te bewegen zonder waarneembaar voortstuwingsmechanisme.

De VS zijn de enige natie ter wereld die zoveel werk maakt van ufo’s. In Europa is zo’n onderzoek nauwelijks van de grond te krijgen. Pogingen daartoe zijn de kiem gesmoord en van de agenda afgevoerd. Een verzoek van de Italiaan Tullio Regge, natuurkundige en lid van het Europees Parlement, werd weggehoond. „Ik werd beschuldigd van het vragen om geld om onderzoek te doen naar de Kerstman en dat soort dingen.”

Obscuur

Veel Europese ufo-meldingen komen dan ook van obscure organisaties, die zich ook bezighouden met alternatieve geneeswijze, astrologie, occulte zaken en paranormale verschijningen. Wetenschappers die er aandacht aan besteden, zoals de Delftse lucht- en ruimtevaartdeskundige Coen Vermeeren, worden publiekelijk aan de schandpaal genageld en ontslagen. Europese ministeries van Defensie houden wel een database bij van onverklaarbare verschijnselen, maar ze treden daarmee zelden in de openbaarheid.

In de VS ligt dat toch echt anders. In de Nevadawoestijn ligt de geheime basis Area 51 waar sinds 1955 allerlei geheime prototypes van militaire vliegtuigen worden getest. Dit gebied is geregeld in het nieuws vanwege geruchten dat er in het geheim restanten van neergestorte ufo’s zijn opgeslagen.

Filmproducties over buitenaardse beschavingen, zoals Star Trek, E.T. en Avatar, voeden bij de gewone Amerikaan de gedachte dat er ‘daarbuiten’ best iets kan zijn.

Daarnaast is er ook het SETI-programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dat sinds 2000 zoekt naar signalen van buitenaards leven. Wetenschappers van naam, zoals astrofysicus Carl Sagan, en gerenommeerde universiteiten hebben daar hun naam aan verbonden. Verschillende telescopen, zoals TESS en James Webb, zijn doelbewust gelanceerd voor de zoektocht naar aardachtige exoplaneten. Gevoed door de evolutiegedachte veronderstellen astrobiologen dat daarop leven zou kunnen zijn ontstaan. Dat er al die jaren geen spoor van buitenaards leven is gevonden, ontmoedigt hen vooralsnog niet.

Satanisch?

Door al die aandacht wordt het fenomeen ufo breed in de Amerikaanse samenleving uiterst serieus genomen. En het lijkt erop dat het naturalistische denken in de VS minder wortel heeft geschoten dan in Europa; er bestaat meer aandacht voor geestelijke dan wel religieuze fenomenen. Vooral onverklaarbare verschijnselen, zoals zichtbare en hoorbare landingen van ufo’s en ontvoeringen door aliens roepen er fascinatie en veel vragen op. Ook onder christenen.

Het is intussen raadselachtig hoe ufo’s elektromagnetische verstoringen veroorzaken, sporen achterlaten in de grond of in ijs, fysieke wonden op slachtoffers, terwijl ze niet werkelijk fysiek zijn waargenomen.

De christelijke Amerikaanse ufo-onderzoeker Gary Bates meent dat dergelijke bizarre details niet op een fysiek, maar een geestelijk verschijnsel wijzen, stelt hij in zijn boek ”Alien Intrusion” (2020). Hij zoekt de verklaring niet in buitenaardse wezens, maar in misleidende, satanische praktijken. Het is opmerkelijk dat zijn onderzoek onder Europese christenen nauwelijks weerklank heeft gevonden, maar dat Bates er in de VS een eredoctoraat voor heeft gekregen. voor heeft gekregen.

De belangstelling van de Amerikaanse overheid voor ufo’s ligt echter op een ander vlak; dat van militaire suprematie. Dat verwoordde commissievoorzitter André Carson. „Ufo’s zijn een potentiële bedreiging voor de nationale veiligheid.” Ze zouden immers zomaar geavanceerde machines van de Russen of de Chinezen kunnen zijn.

De VS nemen ze daarom zeer serieus. In Europa lijkt dat aspect nauwelijks te leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer