Gezondheid

Verband zoetstoffen en kanker

Zoetstoffen verhogen mogelijk het risico op kanker, zo blijkt uit observationeel onderzoek onder ruim 100.000 Fransen gedurende zevenenhalf jaar. De onderzoekers vergeleken de inname van zoetstoffen met kankerdiagnoses. Daaruit bleek dat mensen die vaak zoetstoffen gebruiken ook vaker kanker krijgen dan niet-gebruikers. Dit geldt met name voor aspartaam en acesulfaam-K. De onderzoekers corrigeerden de uitkomsten voor factoren die een rol kunnen spelen, zoals beweging, roken en gewicht. De studie toont geen oorzaak-gevolgrelatie aan, wel een mogelijk verband. De onderzoekers stellen dat zoetstoffen geen veilig alternatief lijken te zijn voor suiker. Stoppen met het gebruik ervan kan mogelijk helpen bij kankerpreventie.

Wim van Hengel
9 May 2022 19:59Leestijd 2 minuten
beeld iStock
beeld iStock


Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer