Stikstofminister: onderhandelingen lopen met 60 grote vervuilers
Provincies onderhandelen al met zestig (boeren-)bedrijven met een hoge stikstofuitstoot die beschermde natuur zwaar belast. Dat heeft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in de Kamer gezegd. Er wordt gesproken over het uitkopen van deze zogenoemde piekbelasters. Ook voor hen moet zo’n opkoopregeling „zo aantrekkelijk mogelijk” zijn, benadrukte de bewindsvrouw.
Het versneld uitkopen van piekbelasters is een van de manieren waarmee het kabinet, samen met provincies, nu al de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden wil verminderen.
De minister presenteerde vorige week haar stikstofplannen voor de komende jaren en sprak hier woensdagavond over met de Tweede Kamer. Van der Wal benadrukte nog maar eens dat boeren niet alleen de keuze hebben om door te gaan of te stoppen, maar dat er ook manieren zijn om groener te boeren.
Bij het uitkopen van boeren in kwetsbare gebieden staat vrijwilligheid centraal, maar gedwongen uitkoop is zeker niet uit te sluiten. „Daar moeten we niet voor duiken met elkaar”, stelde de minister.
„Als bijvoorbeeld uit de gebiedsinformatie vanuit de provincies blijkt dat vrijwillige maatregelen niet tot resultaat leiden, dan heb je geen andere keuze, dan moet ik ingrijpen en dat is het moment dat onteigening volgens de geldende procedures moet worden ingezet”, vertelde Van der Wal. Die procedures houden ook in dat ze „aan de voorkant” duidelijk wil maken „onder welke voorwaarde we onteigening gaan inzetten”.
Zo hoopt ze meer duidelijkheid te geven aan boeren in gebieden met veel kwetsbare natuur. „Dat hoort bij fair play.”