Museum over Thomas a Kempis geopend in Zwolle
In Zwolle is woensdag een museum over Thomas a Kempis officieel geopend.
Dat maakte de stichting Thomas a Kempis en de Vereniging Begraafplaats Bergklooster donderdag bekend.
Het museum bevindt zich in een voormalig schoolgebouw tussen twee begraafplaatsen, in een buitenwijk van Zwolle. Dat is de plek waar A Kempis meer dan veertig jaar als monnik woonde, de Agnietenberg. Initiatiefnemer van het museum is Bert Pierik. Hij is beheerder van het Bergklooster, een van de twee genoemde begraafplaatsen.
Het museum werd geopend door de Zwolse wethouder voor Cultuur en Cultuurhistorie, Monique Schuttenbeld. Ze onthulde een toegangssteen die bewerkt is door steenhouwer Aart Eltink. De steen werd een aantal jaren geleden gevonden op de oude plek van het klooster toen er gegraven werd voor een nieuwe gasleiding. Zeer waarschijnlijk komt deze steen uit een ruimte die vaak door de Augustijner koorheren werd betreden. De wethouder onthulde ook een schilderij van Thomas a Kempis, geschilderd door de Zwolse kunstenaar Henk Groote.
Het museum bevat bodemvondsten, oud kloosterpuin en grafstenen gehouwen uit oude bouwfragmenten van het klooster. Verder liggen er bijna honderd edities van de Navolging verzameld uit alle tijden. Het museum is op aanvraag geopend en open op dinsdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag.
Pierik heeft een brede doelgroep van bezoekers op het oog, zei hij vorig jaar in een interview met deze krant. „Iedereen, gelovig of ongelovig. Je merkt dat iedereen iets heeft en doet met het boek van de Navolging, ongeacht zijn of haar levensbeschouwing.”
Thomas A Kempis (1380-1471) was een bekende middeleeuwse schrijver, mysticus en priester. Wereldberoemd werd hij vanwege zijn boek ”De navolging van Christus”. Hij was een van de belangrijkste moderne devoten, een hervormingsbeweging met als bakermat Zwolle en Deventer, en de IJssel-Vechtstreek. Vorig jaar werd op allerlei manieren stilgestaan bij het herdenkingsjaar rond de 550e sterfdatum van A Kempis.
Thomas a Kempis „ontroert, spreekt aan, maar pakt je ook bij de kladden als je te zeer aan het aardse leven vastzit”, zo vatte Pierik de betekenis van A Kempis samen. „Dat is voor A Kempis natuurlijk God of Christus, de komst van Zijn Koninkrijk, maar we kunnen ook veel van hem leren hoe hij met de medemens omgaat.”