Hoop tijdens herdenking Decembermoorden
AMSTERDAM (ANP) – Nabestaanden van de Decembermoorden in Suriname, woensdag 22 jaar geleden, hopen spoedig gerechtigheid te krijgen als de verdachten binnenkort voor de rechter moeten verschijnen.
Na de afronding van het gerechtelijk vooronderzoek, vorige week, kan het proces vermoedelijk snel beginnen. Ongeveer honderd mensen kwamen woensdagavond bijeen in de Mozes en Aronkerk in Amsterdam om de moorden te herdenken.Ze stonden stil bij de marteling en moord op vijftien vooraanstaande Surinamers op 8 en 9 december 1982 door het toenmalige militaire regime in hun land. Hoewel het proces nu dichterbij lijkt dan ooit, tonen de nabestaanden zich nog sceptisch. Ze vrezen dat de parlementsverkiezingen in mei 2005 een stempel zullen drukken op de rechtszaak. Ex-legerleider Desi Bouterse, de hoofdverdachte in het proces, zal door zijn partij de NDP als presidentskandidaat worden voorgedragen.
Advocaat G. Spong, adviseur van de Surinaamse regering, sprak de aanwezigen bemoedigend toe. Volgens hem is het belangrijk dat alle verdachten, inclusief Bouterse, zijn verschenen voor verhoor. Het gerechtelijk onderzoek is nu officieel afgesloten, iets wat volgens de raadsman jarenlang voor onmogelijk werd gehouden. Daardoor is de berechting van de verdachten van de moorden volgens hem een historisch feit. „Er is geen stap meer terug, een proces is onafwendbaar en voor degenen die terechtstaan is er geen weg meer terug.”
Spong verwacht het proces in juni of juli, zodat het niet samenloopt met de verkiezingen en mensen niet kunnen betogen dat het om een politiek proces gaat. Hij denkt dat het Openbaar Ministerie binnen dertig dagen de verdachten laat weten of ze worden vervolgd.”
Onder de sprekers waren ook Tweede-Kamerleden Rambocus (CDA), Szab’o (VVD), Koenders (PvdA) en Dittrich (D66). Volgens Rambocus is het moment aangebroken voor de allerlaatste kans op gerechtigheid. Dittrich noemde het ongelukkig dat de verkiezingen in dezelfde periode als de rechtszaak plaatsvinden en pleitte ervoor, ook als Nederlandse parlementariërs, er nadrukkelijk op toe te zien dat het proces eerlijk verloopt. „De schuldigen mogen de dans niet ontspringen, of ze nu presidentskandidaat zijn of niet.” In de toespraken kwam ook de moord op Theo van Gogh aan bod. Koenders vroeg zich af hoe ernstig de klap wel niet is aangekomen in Suriname als je ziet wat één politieke moord in Nederland voor gevolgen heeft. „Dat geeft een speciaal gevoel van herkenning en een speciaal gevoel van solidariteit.”