Opinie

Kerk moet misbruik voorkomen en bestrijden

Christelijke gemeenschappen hebben de taak om machtsmisbruik en seksuele misstanden aan te pakken, zodat iedereen zich er welkom én veilig voelt.

Marc Derœux
22 February 2022 14:04
„We moeten ervoor te zorgen dat onze kerken plaatsen blijven waar mensen welkom én veilig zijn.” beeld RD, Anton Dommerholt
„We moeten ervoor te zorgen dat onze kerken plaatsen blijven waar mensen welkom én veilig zijn.” beeld RD, Anton Dommerholt

Veel misbruikzaken die in het nieuws zijn, gaan over autoriteiten in de politiek, de media, de sportwereld en het bedrijfsleven, maar ook religieuze instanties gaan niet vrijuit. Met mediacampagnes wil men daarom bewustzijn creëren en mensen aansporen om structuren op te zetten tegen praktijken die strijdig zijn met de waarden die deze instituties uitdragen.

Christelijke gemeenschappen worden vaak gezien als plaatsen waar iedereen met respect en vriendelijkheid wordt verwelkomd. Ze zijn echter bij lange na geen perfecte voorbeelden. We moeten daarom moed verzamelen om al het machtsmisbruik en alle seksuele misstanden in deze gemeenschappen aan te pakken. Machtsmisbruik is een ernstige afwijking van de functie van leiderschap, vooral van het Bijbelse leiderschap.

Bekering

Mensen die in de Heere van genade en waarheid geloven, kunnen niet anders dan zich bekeren van zulk gedrag. De misbruikplaag is een ontering van het getuigenis dat christenen over de God van het leven willen geven. Het is onze persoonlijke en maatschappelijke plicht om er naar vermogen voor te zorgen dat onze kerken plaatsen blijven waar mensen welkom én veilig zijn.

Veel kerkgenootschappen en bestuurlijke structuren, zoals de Franse ”Conseil national des évangéliques de France” (CNEF), zijn begonnen met het instellen van maatregelen om misbruik van leiders te voorkomen en er actie tegen te ondernemen. In 2019 heeft de CNEF een groep gekwalificeerde mensen (onder mijn leiding) aangesteld om een flyer te schrijven. De Engelse versie ervan heet ”Good Practices to Fight Abuse” (”Goede gebruiken om misbruik te bestrijden”). Het doel van de brochure is predikanten, ouderlingen, diakenen en leiders van jeugdverenigingen bewust te maken van het belang van hun voorbeeldfunctie in de dienst van Christus.

Gevecht

Misbruik is niet alleen een morele zaak maar ook een zaak van recht. Daarom is het nodig om de wetten die dit moeten voorkomen te kennen, en ook om gewetensvol te handelen als er misbruik plaatsvindt. Het is de verantwoordelijkheid van instituties zelf om te voorkomen dat religieuze leiders, onder een geestelijke dekmantel, absoluut gezag krijgen.

De CNEF-leden hebben eenparig een statuut aangenomen dat toewijding behelst in het gevecht tegen misbruik in de kerk. Dat document bevestigt de waardigheid en waarde van ieder mens en herinnert ons eraan dat niemand het recht heeft om zijn macht te misbruiken en zo andere personen te gebruiken, te beschadigen of te gronde te richten met fysiek, psychisch of geestelijk geweld.

Als een aanvulling op dit project heb ik de verantwoordelijkheid gekregen om een zogeheten luisterdienst op te zetten voor slachtoffers van misbruik, met name op het seksuele vlak. Deze luisterdienst, die onafhankelijk is van kerkelijke instituties, zal binnenkort worden opgezet om slachtoffers een luisterend oor te bieden en hen te begeleiden in hun weg naar herstel.

Steeds vaker worden preventieve maatregelen voorgesteld om bewustzijn te creëren onder mensen en hen te informeren over hun rechten. Bijbelse en theologische instituten voegen modules aan hun opleidingsprogramma toe om studenten voor te bereiden op hun geestelijke en juridische verantwoordelijkheden en om hen te begeleiden in het uitoefenen van hun ambtelijke bediening.

De auteur is vicevoorzitter van de Conseil national des évangéliques de France”. Deze tekst is eerder (uitgebreider) gepubliceerd op CNE.news.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer