Duitse ondernemers optimistischer na coronapiek
Het vertrouwen van Duitse ondernemers is in februari verder toegenomen. De stijging van de vertrouwensindex van onderzoeksinstituut Ifo is een nieuw signaal dat bedrijven verwachten dat de piek van de omikrongolf in het land achter de rug is en de maatregelen om het virus in te dammen verder worden versoepeld. In januari nam het ondernemersvertrouwen al voor het eerst sinds juni vorig jaar toe.
„Bedrijven verwachten een einde van de coronacrisis en de detailhandel en de dienstensector lijken beter om te gaan met de huidige golf van infecties dan verwacht”, zei Ifo-voorzitter Clemens Fuest. Bedrijven verwachten volgens hem ook dat de knelpunten in de toeleveringsketens zullen afnemen.
De index die het vertrouwen meet, staat nu op een stand van 98,9 tegen 96 een maand eerder. Het vertrouwen liet daarmee de sterkste stijging zien sinds maart 2021 en keerde terug naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar.
In de laatste maanden van 2021 stond het vertrouwen juist onder druk door het toenemende aantal coronabesmettingen in Duitsland, de hard oplopende inflatie, de aanhoudende problemen in de leveringsketen en de strengere coronamaatregelen.
De Duitse regering stemde vorige week echter in met het versoepelen van de beperkingen voor winkels en restaurants als onderdeel van een plan om de coronamaatregelen op te heffen. De Bundesbank verwacht wel dat het virus de economie tussen januari en maart voor een tweede kwartaal op rij zal doen krimpen. Maar de recessie zal volgens de centrale bank van korte duur zijn en worden gevolgd door een sterk herstel.
De hoge inflatie in Duitsland vormt ook een grote uitdaging, aangezien de prijsdruk sterk is gebleven door de stijgende energiekosten. De Duitse regering heeft al besloten een uitkering te geven aan huishoudens met een laag inkomen om te helpen met de hoge energierekeningen. Ook wordt gekeken of de overheid meer kan doen om bedrijven en consumenten tegemoet te komen.
Het escalerende conflict met Rusland over Oekraïne dreigt daarbij de situatie te verslechteren, omdat het de olie- en gasprijzen verder kan opdrijven. „De kwetsbaarheid van de Duitse economie is duidelijk de energievoorziening”, zei Fuest. „De winter is echter bijna voorbij en andere aanvoerroutes en bronnen van energie zijn in ieder geval besproken en voorbereid.”