Kerk & religie

Evangeliseren als het tij keert

De Gereformeerde Gemeenten hebben er een kerkelijk blad bij: De Evangelist. Het kwartaalblad van het deputaatschap voor evangelisatie werd zaterdag gepresenteerd op de landelijke evangelisatiemiddag in Hendrik-Ido-Ambacht.

Kerkredactie
8 April 2002 08:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:30
KAMPEN - Bezoekers van de jongerenzendings- en evangelisatiedag in Kampen bekijken ”De Evangelist”, het nieuwe kwartaalblad van het deputaatschap voor evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten. Het blad werd zaterdag gepresenteerd tijdens een gelijktij
KAMPEN - Bezoekers van de jongerenzendings- en evangelisatiedag in Kampen bekijken ”De Evangelist”, het nieuwe kwartaalblad van het deputaatschap voor evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten. Het blad werd zaterdag gepresenteerd tijdens een gelijktij

Hoofdredacteur ds. C. de Jongste overhandigde het eerste exemplaar aan de voorzitter van het deputaatschap, ds. M. J. van Gelder. „Dat met dit blad evangelisatie meer een plaats mag hebben in het geheel van de gemeenten.”

De middag droeg het thema ”Als het tij keert”. Mr. dr. J. T. van den Berg, Tweede-Kamerlid voor de SGP, leidde het thema in. Het tij in Nederland is gekeerd, zei Van den Berg. „Tachtig procent van alle Nederlanders ziet nooit meer een kerk van binnen. Bij evangelisatie is het van belang dat we het postmoderne denken van de moderne mens kennen. Postmodernisme heeft drie kenmerken: secularisatie, waarin de samenleving is losgeraakt van Gods Woord; individualisering, waarin de autonome mens vooral oog heeft voor zelfbeschikking en zelfontplooiing; en materialisme, waarbij weeldezucht en snelle behoeftebevrediging de norm zijn geworden.”

Deze samenleving verkeert in vergaande staat van ontbinding, zei Van den Berg. „De maatschappij is een verzameling van individuen geworden, geplaagd door criminaliteit, leegheid en zinloosheid. Daar liggen juist de aangrijpingspunten voor evangelisatie.”

Tolerantie is het nieuwe credo. „Maar die tolerantie is wel uiterst dun”, zei Van den Berg. „Wee degene die tegen de heersende stroom durft in te gaan. Men lijkt vandaag alles te respecteren, maar de waarheid is dat het christendom nog slechts verdragen wordt. Het valt te vrezen dat we straks buiten de samenleving worden geplaatst. De tijd lijkt niet ver meer dat evangelisatie wordt aangemerkt als discriminatie. Wee degene die nog zegt dat er maar één weg tot behoud is. Belijden zal met lijden gepaard gaan, maar God regeert. Daarin ligt ons perspectief.”

Landelijk coördinator, evangelist G. Baan, sprak over ”…dan verzet men de bakens”. Het zendingsveld ligt op de stoep van de kerk, zei Baan. „Het ligt bij u thuis om de hoek. Wie de bakens wil verzetten, zal persoonlijk de opdracht moeten kennen om Zijn getuigen te zijn. Maar evangeliseren doen we ook georganiseerd, onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad. Daarbij heeft iedereen een taak.”

De middag werd geopend door ds. Van Gelder. Aan de hand van Johannes 4 wees hij op Jezus, als de Evangelist met een hoofdletter. Bij een waterput brengt Hij het Woord tot een vrouw die nergens van weet. „De Heere Jezus ontdekte deze vrouw aan haar zonden. Zo kunnen ook wij maar op één manier weten dat Hij de Zaligmaker is: Hij maakt Zichzelf bekend. Deze vrouw leert in korte tijd dat ze voor God niet bestaan kan. Toen verliet deze vrouw haar watervat en vertelde, als een evangelist met een kleine letter, aan iedereen in de stad: Komt, ziet een Mens, Die mij gezegd heeft alles wat ik gedaan heb; is Deze niet de Christus?”

Evangelist G. van de Breevaart sprak het slotwoord. „Evangeliseren is al zo oud als de mensheid. Na de zondeval sprak God: Waar zijt gij? Die vraag is 6000 jaar oud, maar wordt nog steeds gesteld, aan kerkmens en aan wereldling. Jezus Christus staat in voor Zijn eigen werk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer