Macron wil abortus en milieu opnemen in Europese grondrechten
Het recht op abortus en de bescherming van het milieu moeten worden opgenomen in de grondrechten van de Europese Unie, vindt de Franse president Emmanuel Macron. De president, wiens land dit halfjaar de EU voorzit, wil deze zaken „uitdrukkelijker” beschermen. Hij bepleit verder een „nieuw Europese veiligheidsbestel” om de spanningen aan de oostgrens te sussen.
Macron sprak woensdag het Europees Parlement toe en lichtte toe waar zijn regering zich tot de zomer sterk voor gaat maken. Het Franse voorzitterschap valt samen met de presidentsverkiezingen in april. Macron zei eerder dat hij uit is op een nieuwe ambtstermijn en loopt zich warm voor de campagne.
„We moeten het handvest van de EU actualiseren, met name om het explicieter te maken over de bescherming van het milieu of de erkenning van het recht op abortus”, zei Macron in de vergaderzaal van het parlement in het Franse Straatsburg. „Om nieuw leven te blazen” in het handvest, dat „de enige toekomst van ons gezamenlijke politieke project is”, aldus de Franse president.
De deze week aangetreden nieuwe voorzitter van het parlement, Roberta Metsola, wijst abortus juist af. Daarvoor kreeg ze met name uit Franse hoek kritiek.
Frankrijk kondigde al eerder aan de komende maanden vaart te maken met de versterking van de gezamenlijke Europese defensie. De tijd daarvoor lijkt rijp nu de dreigende taal en manoeuvres van Rusland veel EU-landen angst inboezemen en ze ook niet langer blind rekenen op de Verenigde Staten.
„De komende weken moeten we eindelijk een Europees voorstel voor een nieuwe orde voor veiligheid en stabiliteit afwerken”, zei Macron in het parlement. „De Europeanen moeten die uitwerken, dan delen met onze bondgenoten in de NAVO en vervolgens ter onderhandeling voorleggen aan Rusland.” Frankrijk is al langer de belangrijkste pleitbezorger van een „strategisch autonoom” Europa, dat zijn eigen zaken regelt en ook zijn eigen veiligheid bewaakt.
Macron pleitte verder voor een vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven, de bescherming van medewerkers van platformbedrijven en voor het insnoeren van Big Tech. Hij wekte het ongenoegen van journalisten door na vele uren aan het woord te zijn geweest geen enkele vraag te willen beantwoorden.