Het eten in Mexico is geweldig, maar het heeft een prijs
Het is haast onmogelijk om niet ziek te worden tijdens een bezoek aan Mexico. Volgens een Mexicaanse mythe ligt dat niet aan onze zwakke westerse magen, maar aan de toorn van een wraakzuchtige Azteekse heerser.
Drie keer reisde ik door Mexico, en drie keer werd ik er ernstig ziek. Het eten in Mexico is geweldig, maar helaas komt dat met een prijs: in elke taco of quesadilla kan een venijnige bacterie verscholen zitten, die je meedogenloos naar het toilet verbant gedurende een dag of drie.
Ik ben niet de enige: zo’n 40 procent van de Noord-Amerikaanse toeristen in Mexico beëindigt de reis voortijdig om een voedselvergiftiging. Onze westerse magen kunnen Mexico blijkbaar niet aan.
Nu zou je dat kunnen wijten aan het feit dat in heel Mexico geen drinkbaar water uit de kraan komt, en dat die heerlijke kip waarmee je enchilada was gevuld, wellicht al een tijdje buiten de koelkast bacteriën lag te verzamelen.
Maar volgens de Mexicanen is er iets heel anders aan de hand. Het zou niet gaan om een ordinaire voedselvergiftiging, maar om een 16e-eeuwse Azteekse heerser die eeuwen na dato ‘wraak neemt’ op de Spaanse veroveraars die in 1520 een einde maakten aan de heerschappij van de Azteken in Mexico.
Moctezuma heette deze Azteekse leider, wat in de taal van de Azteken ”hij die zichzelf heerser maakt door zijn woede” betekent. En redenen om woedend te zijn had Moctezuma genoeg. In 1519 zette de Spaanse veroveraars voet op Mexicaanse bodem. Moctezuma, uit vrees dat de Spanjaarden een bedreiging zouden vormen voor de eeuwenlange heerschappij van de Azteken, poogde met goud en zilver de Spanjaarden aan zijn kant te krijgen. Zijn geste werkte averechts: de veroveraars namen de Azteek gevangen en een oorlog brak uit tussen de beide machten. Dat conflict leidden tot de ondergang van het Azteekse rijk, en tot de dood van Moctezuma.
Maar daar bleef het niet bij. Niet veel later stierven de Spanjaarden massaal door ernstige vitaminetekorten. De oorzaak? Ze waren overgestapt op het eten van maïs, het basisvoedsel van de Azteken. Maar in hun koloniale arrogantie lieten ze na om de maïs te koken met ongebluste kalk, zoals de Azteken dat al eeuwenlang deden. Dit proces, dat nixtamalisatie heet, zorgt ervoor dat de maïs in voedingswaarde toeneemt en beter verteerbaar wordt.
De wraak van Moctezuma, noemden de Mexicanen het incident. Nu, vijf eeuwen later, verwijst de legende naar de buikgriep die zonder genade vliegtuigladingen westerse toeristen velt tijdens hun reis door Mexico.
Zo ook uw verslaggever, die na weken van roekeloos eten van straatstalletjes wederom dubbelgevouwen boven een toiletpot hing. Het is weinig plezierig, kan ik u vertellen. Helaas ben ik hardleerser dan de ezel die zich geen twee keer stoot aan dezelfde steen, en blijf ik steevast ziek worden op reis.
Ik wijt het maar aan de toorn van de gevallen heerser.
> rd.nl/postuit