Bidden bij een open Bijbel
Gebeden hebben een open Bijbel nodig. De ontmoeting met God begint namelijk niet bij ons verlangen, bij onze zoektocht naar God, maar bij Gods spreken. God heeft Zich geopenbaard. Zijn stem komt tot ons in de Bijbel. Bidden is antwoord geven op Gods spreken.
Daarnaast vinden we in de Bijbel antwoorden op vragen als: Hoe kan ik bidden en wat mag ik vragen? Als we bidden, leggen we als het ware gevouwen handen op een open Bijbel, we leggen de vinger bij Gods beloften en vragen om wat God ons geven wil.
In haar boek ”Bijbels bidden” biedt Marieke den Butter ruim 200 gebeden. Het boek is een vervolg op haar gebedenboek van 2018: ”Bijbels bidden voor je kinderen”. In dat boek zette ze Bijbelgedeelten om in gebeden voor kinderen. In haar nieuwe boek gaat ze uit van dezelfde Bijbelgedeelten, maar dit keer ligt de nadruk op persoonlijk geloof en persoonlijke levensheiliging. Naast de Bijbelgedeelten die gebeden zijn geworden, staan in het boek tal van prachtige citaten over het gebed door christelijke schrijvers.
Vaak wordt het Bijbelgedeelte haast vers voor vers „omgezet”, zoals de auteur het zelf noemt. Soms komt de inhoud van het Bijbelgedeelte in meer samengevatte vorm aan de orde in het gebed (zoals het gebed bij vrijwel de hele Galatenbrief). Beelden of taal van Israël in die tijd worden vaak letterlijk overgeplaatst naar het persoonlijk gebed voor vandaag, zoals bijvoorbeeld bij het gebed bij Hosea 11: „Dank U dat U mij, toen ik een kind was, liefhad en dat U mij uit Egypte riep.” Wat dit Egypte voor ons vandaag is, wordt als bekend verondersteld.
De auteur heeft bij het omzetten van de Bijbelgedeelten gekozen voor een sterk persoonlijk, innerlijk accent. Het gaat steeds om de persoonlijke geloofsbeleving, de individuele levensheiliging. Daarbij gaat het zicht op de heilsgeschiedenis en op Gods Koninkrijk weleens verloren. Het gebed bij Romeinen 9 gaat geheel voorbij aan Israël. Nieuwtestamentische gebeden, zoals bijvoorbeeld in Efeze 3, waarbij het verstaan met alle heiligen en het geheel van de gemeente van belang zijn, worden ook omgezet naar gebeden waarin het draait om de persoonlijke omgang met God. Opvallend is ook dat heel wat psalmen, die toch al gebeden zijn, omgezet worden in gebeden met een individueel accent. Het innerlijke, persoonlijke, is de vertaalsleutel geweest bij het omzetten van de Bijbeltekst naar gebeden.
De auteur wil meer dan alleen gebeden aanreiken. Ze moedigt met haar boek aan om het bidden bij de Bijbel je eigen te maken. Dat voorkomt inderdaad, zoals de auteur ook aangeeft, sleur in de gebeden.
Gebeden Paulus
”Bidden als Paulus” van D. A. Carson biedt een goede bezinning op de gebeden van Paulus voor de gemeenten. De auteur is hoogleraar Nieuwe Testament en jarenlang voorzitter geweest van The Gospel Coalition. Zijn boek is de tweede uitgave in een reeks boeken die The Gospel Coalition Nederland & Vlaanderen in vertaling uitbrengt.
In de meeste brieven van Paulus vinden we gebeden voor de gemeenten waaraan hij schrijft. Waarom heeft hij die gebeden opgeschreven? Is het nodig dat de gemeente weet waar de apostel precies om bidt? Zeker, zou Paulus zeggen. Door zijn gebeden op te schrijven, weten de gemeenten waar zij zelf ook voor mogen danken en bidden. Paulus’ gebeden zijn vol onderwijs over het christelijk geloof en het christelijk leven. De gemeenten leren uit de gebeden van Paulus waar ze naar mogen verlangen.
Carson biedt een heldere verklaring bij Paulus’ gebeden. Hij plaatst die tegen de achtergrond van Paulus’ ”denkkader”. Wie goed leest, leert hoe Paulus dacht over de inhoud van het geloof: wat maakt hem bezorgd, wat maakt hem dankbaar, wat hoopt hij?
Tussen de meer exegetische hoofdstukken door biedt Carson meer algemene Bijbelse lessen over het gebed, zoals hoofdstuk 1: Lessen uit de school van het gebed, hoofdstuk 4: Bidden voor anderen, hoofdstuk 7: Uitvluchten om niet te bidden en hoofdstuk 9: over een soevereine en persoonlijke God.
Het is ook vandaag nog van groot belang om onze gebeden te ijken aan de gebeden van Paulus. De inhoud van het christelijk geloof is niet los verkrijgbaar van de leer van de apostelen. Dat geldt ook voor het gebedsonderwijs dat vanuit de gebeden van Paulus tot ons komt. Vanuit die gebeden leren we christelijk te denken, christelijk te geloven en te leven. Deze gebeden geven ons zicht op de glorie van God en de geestelijke groei van de gemeente.
Boekgegevens
Bijbels bidden. Woorden van licht voor elke dag, Marieke den Butter; uitg. Groen; 272 blz.; € 16,99;
Bidden als Paulus. Oproep tot geestelijke vernieuwing, D. A. Carson; uitg. Brevier; 308 blz.; € 24,99