Artsen reageren verdeeld op advies jonge kinderen te vaccineren
Het advies van de Gezondheidsraad om kinderen tussen de 5 en 11 jaar met een verhoogd medisch risico te laten vaccineren tegen corona leidt tot verdeelde reacties onder artsen en ouders.
Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft recent het BioNTech/Pfizervaccin met een aangepaste dosering goedgekeurd voor gebruik bij kinderen. Het vaccin werkt volgens de Gezondheidsraad „goed” en is „voldoende veilig.” De eerste kinderdoses komen in de loop van december.
Het onafhankelijk adviesorgaan voor regering en parlement adviseert het speciale vaccin in te zetten bij kinderen met een kwetsbare gezondheid. Bijvoorbeeld kinderen met een chronische longaandoening, een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down.
Verhoogd risico
Zij hebben een verhoogde kans op ziekenhuisopname en lopen ook een verhoogd risico om een ernstige ontstekingsreactie in de organen te krijgen. Omdat deze kinderen vrijwel altijd onder behandeling van een kinderarts zijn, adviseert de Gezondheidsraad de selectie bij kinderartsen neer te leggen.
Het adviesorgaan komt verder binnenkort met een aanbeveling over eventuele toepassing van het BioNTech/Pfizervaccin voor gezonde kinderen onder de 12 jaar. Zij kunnen in Nederland (nog) geen vaccin krijgen.
Medici reageren verdeeld op de eventuele toepassing van het vaccin bij gezonde kinderen. De Vereniging van Jeugdartsen (AJN) en sommige individuele kinderartsen pleiten voor het vaccineren van alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar.
Kleine kinderen kunnen, ook al worden ze doorgaans minder ernstig ziek, wel anderen besmetten en corona in stand houden. Het vaccin helpt daarmee uitbraken in te dammen.
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) kiest een andere route. Voorzitter Károly Illy legt in een opinieartikel op de NVK-site uit het oneens te zijn met het pleidooi om gezonde kinderen te vaccineren. Het zou in zijn optiek belastend zijn en geen meerwaarde hebben.
Verschillen
In veel Europese landen zijn artsen al begonnen met het inenten van kinderen. Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, kiezen daar (nog) niet voor.
Israël, een voorloper in de corona-aanpak, is al twee weken bezig met het inenten van kinderen vanaf 5 jaar. Van drang of dwang is geen sprake, maar de gezondheidszorg wijst wel duidelijk op de voordelen van kindervaccinatie. Desondanks is de animo tot nu toe bescheiden.