Binnenland

Zorgpersoneel loopt door grote drukte op de laatste benen

De druk op de zorg neemt met de dag toe. Het ziekteverzuim stijgt, het aantal cliënten ook. Eén ding is duidelijk: het zorgpersoneel loopt op de laatste benen.

2 December 2021 09:22
In thuiszorg, ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg loopt de druk op. beeld ANP, Remko de Waal
In thuiszorg, ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg loopt de druk op. beeld ANP, Remko de Waal

Penibel. Dat woord gebruikt Peter Boudewijn, bestuurder van RST Zorgverleners, om de situatie in de thuiszorg –de sector waarin RST onder meer actief is– te omschrijven. „Onder personeelsleden is veel uitval. Sommigen zitten in quarantaine, anderen hebben corona of griep. Het is een forse uitdaging om de roosters rond te krijgen.”

Ook bij Lelie zorggroep is het aanpoten. „De toename van het aantal besmettingen bij cliënten en medewerkers is flink”, zegt woordvoerder Stephan Bol. „Alle creativiteit moet worden ingezet om de routes gepland te kunnen krijgen.”

Jos de Blok, bestuurder bij Buurtzorg, schetst eenzelfde beeld. „Ziekenhuisbehandelingen worden afgezegd, waardoor mensen langer zorg nodig hebben. Maar het aantal personeelsleden dat beschikbaar is, daalt.” Hij maakt zich grote zorgen over het ziekteverzuim. „Dat is nu 10 procent, een maand eerder nog zo’n 6 procent. Verontrustend. We hebben geen mensen meer achter de hand.”

De drukte leidt soms tot schrijnende situaties. „Zo kwam het voor dat we een terminale patiënt niet konden helpen omdat we de mankracht niet hadden”, zegt De Blok. „Heel vervelend.”

Alle drie de thuiszorgorganisaties schalen zorg af in de regio’s waar dat niet anders kan. Ook tijdelijke cliëntenstops zijn volop aan de orde. „Voor de meeste cliënten ligt een noodplan klaar”, zegt Boudewijn van RST. „Daarop hebben we in sommige gevallen al moeten teruggrijpen. We kijken dan wat mantelzorgers kunnen en willen overnemen, bijvoorbeeld helpen bij douchen of aankleden.”

Aanslag

Niet alleen in de thuiszorg, ook in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg loopt de druk op. Zo werd eerder deze week bekend dat ruim een op de drie ziekenhuizen alle planbare zorg heeft geschrapt en dat gemiddeld een op de tien ziekenhuismedewerkers ziek thuiszit.

Teunis Stoop, bestuurder van zorgorganisatie Cedrah, toont zich verontrust over de situatie; met name over het toenemend ziekteverzuim. „Aan het begin van de coronapandemie zaten we onder de 6 procent, nu gaan we richting de 9. Dat gaat klemmen.”

Uithoudingsvermogen

De vierde golf doet een aanslag op het uithoudingsvermogen van het personeel, ziet de Cedrah­bestuurder. „De reserves raken op.”

Cedrah annuleert bijeenkomsten en vergaderingen zo veel mogelijk, zodat de medewerkers zich kunnen richten op de cliëntenzorg. „Ook kijken we of we de zorg hier en daar wat anders kunnen organiseren, bijvoorbeeld door mantelzorgers in te schakelen bij de maaltijden.

De rek is eruit bij het personeel, ziet ook Ad Plomp, bestuurder van zorgorganisatie Sirjon. „We doen al zolang een extra beroep op de medewerkers. En ze zijn heel loyaal. Maar op den duur breekt de situatie de personeelsleden op.” Afschaling van zorg is nog niet aan de orde. „Wel komt het voor dat we bijvoorbeeld dagbestedingsactiviteiten moeten annuleren.”

Ook bij De Schutse, een reformatorische instelling voor gehandicaptenzorg, is afschaling nog niet aan de orde. Wel is het ziekteverzuim ook daar de afgelopen periode gestegen, zegt zorgmanager Eddy van Deelen. „Dat is van 4 opgelopen naar 6 procent. Met veel kunst- en vliegwerk krijgen we de roosters net rond.”

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer