Australische regering wil dat gelovige zich vrijer kan uiten
Religieuze mensen in Australië moeten hun godsdienstige overtuigingen naar voren kunnen brengen zonder te vrezen voor vervolging wegens discriminatie.
Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat de Australische regering donderdag heeft ingediend. Premier Scott Morrison zei tegen het parlement dat de wet als doel heeft om geloofsuitingen van mensen te beschermen.
Dat wil niet zeggen dat gelovigen ongehinderd alles zomaar kunnen zeggen. Intimidatie of belastering van andersdenkenden is uit den boze, zo verzekerde de premier. Religieuze organisaties krijgen als het aan de regering ligt ook meer vrijheid in het aanstellen en ontslaan van personeel. De bedoeling is dat er volgende week over de wet wordt gestemd.
Het indienen van de wet is een volgende stap in een jarenlang proces. Nadat Australië in 2017 het homohuwelijk invoerde, kregen godsdienstige mensen het idee dat hun recht op meningsuiting werd ingeperkt. Zo keerde toenmalig toprugbyer Israel Folau, lid van een pinkstergemeente, zich in 2017 tegen het homohuwelijk en liet zich er ook later stevig over uit. In 2019 vroeg een volger op Instagram hem wat Gods plan is voor homoseksuelen. „De hel…, tenzij ze zich bekeren van hun zonden en tot God keren”, antwoordde hij, zich baserend op 1 Korinthe 6: 9-10. Het kostte hem zijn baan.
Ook voormalig tennisspeelster Margaret Smith-Court wakkerde het debat aan. De inmiddels 79-jarige Smith werd na haar tenniscarrière dominee en liet zich meermaals negatief uit over het homohuwelijk, gelijke rechten voor transgenders en sprak zich uit tegen abortus. Toen de regering-Morrison de voormalige tennisster eerder dit jaar een hoge onderscheiding toekende, klonk er dan ook kritiek.
Morrison omschreef de wet als evenwichtig, waarbij recht wordt gedaan aan vrijheid en verantwoordelijkheid. Tegenstanders vinden de wet juist zeer onevenwichtig. Zo schrijft Equality Australia, een groep die opkomt voor lhbti’ers, op de eigen website dat de wet ondermijnend is voor de inclusiviteit van onder meer werkplekken scholen. „Wetten die religieuzen zouden moeten beschermen tegen discriminatie, zullen worden gebruikt als vrijbrief voor het discrimineren van lhbtiq+, vrouwen, mensen met een handicap en anderen.”
Critici verwijten premier Morrison, een overtuigd pinksterchristen, dat hij religieuze kiezers voor zich probeert te winnen. In Australië zijn er volgend jaar parlementsverkiezingen.