Rusland op zwarte lijst religievrijheid
De Verenigde Staten hebben Rusland woensdag op een zwarte lijst gezet van landen die de godsdienstvrijheid „ernstig” schenden.
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, pleegt of tolereert Rusland, net als China en acht andere landen, „systematische, voortdurende en flagrante” schendingen van de godsdienstvrijheid.
Behalve Rusland en China staan Saudi-Arabië, Myanmar, Noord-Korea, Eritrea, Iran, Pakistan, Tadzjikistan en Turkmenistan op de lijst, die jaarlijks herzien wordt. Nigeria is geschrapt van de lijst. Blinken gaat er deze week op bezoek.
De minister heeft daarnaast Algerije, de Comoren, Cuba en Nicaragua op een speciale controlelijst geplaatst. Deze landen hebben zich eveneens schuldig gemaakt aan „ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid” of het tolereren daarvan, maar niet in die mate als de ergste schenders.
„Op te veel plaatsen in de wereld zien we nog steeds dat regeringen mensen lastigvallen, arresteren, bedreigen, opsluiten en vermoorden, simpelweg omdat die mensen hun leven willen leiden volgens hun geloof”, aldus Blinken. Washington wil wereldwijd de religievrijheid bevorderen door onder meer „overtreders en misbruikers van dit mensenrecht aan te pakken en te bestrijden.”
Krachtens een godsdienstvrijheidswet uit 1998 is het ministerie van Buitenlandse Zaken verplicht om jaarlijks de status van godsdienstvrijheid in elk land ter wereld aan een onderzoek te onderwerpen en ernstige schenders van de vrijheid van godsdienst aan te merken.
Zuivering
De Uscirf, een Amerikaanse overheidscommissie die de regering adviseert op het gebied van godsdienstvrijheid, heeft de benoeming van Rusland „toegejuicht.” De commissie pleit daar al sinds 2017 voor. „Uscirf heeft jarenlang alarm geslagen over de zuivering door de Russische regering van niet-traditionele religies en de onderdrukking van religieuze vrijheid”, zei vicevoorzitter Nury Turkel in een verklaring.
Ook verwelkomde de commissie de lijst met niet-statelijke actoren, zoals organisaties, die de vrijheid van godsdienst ernstig schenden. Die reeks bevat namen van terreurgroepen als al-Shabab, Boko Haram en Islamitische Staat.
Onverklaarbaar
De commissie noemt het daarentegen „onverklaarbaar” dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Nigeria niet opnieuw op de lijst van ernstige schenders heeft geplaatst, evenals het weglaten van India, Syrië en Vietnam. Eerder deze maand deed de commissie de aanbeveling om die landen juist wel op te nemen.
Ook de Amerikaanse tak van Open Doors is „diep verontrust” door „de verbijsterende fout” van Blinken om Nigeria niet op de zwarte lijst te plaatsen. De organisatie „heeft al meer dan tien jaar elk jaar duizenden gerichte moorden op Nigeriaanse christenen gedocumenteerd. In geen enkel ander land ter wereld zien we zo’n aanhoudend niveau van regelrecht geweld gericht tegen een christelijke gemeenschap”, aldus CEO David Curry.
De situatie in het land is het afgelopen jaar alleen maar verslechterd, waarschuwt Curry. „De Nigeriaanse regering heeft hardnekkig geweigerd dit geweld aan te pakken. De verwijdering van Nigeria van deze lijst zal slechte actoren aanmoedigen en inspanningen om vrede in de regio te brengen sterk afschrikken.”
Verplicht
Landen die op de lijst worden geplaatst, reageren vaak als door een wesp gestoken. De Chinese staatszender CGTN stelde donderdag dat de VS eerst „de balk uit hun oog moeten halen voordat ze China in diskrediet brengen.” Ook is de samenstelling van de lijst politiek gemotiveerd, aldus de zender.