Opinie

Verdere uitrol van coronapas geen goed idee

​Het kabinet denkt na over een bredere toepassing van de coronapas. Dat is om verschillende redenen geen goed idee.

Hoofdredactie
2 November 2021 11:40
beeld RD
beeld RD

Op dit moment is de coronapas verplicht in de horeca, bij (zakelijke) evenementen, sportwedstrijden en op culturele locaties. Nu de coronacijfers weer flink oplopen, klinkt de roep om extra maatregelen. Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde vorige week al aan dat hij serieus nadenkt over een bredere inzet van de coronapas in de samenleving. De discussie over een toepassing op de werkvloer kreeg deze week een nieuwe impuls toen de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Bruls, een lans brak voor zo’n pas.

Het ziet er niet naar uit dat het kabinet dinsdagavond bekendmaakt dat de pas ook voor de werkvloer gaat gelden. Alle bonden, van FNV tot RMU, tekenden fel protest aan tegen een dergelijke maatregel. Ook verschillende burgemeesters in het Veiligheidsberaad vinden dat de overheid geen maatregelen moet nemen die tot een tweedeling in de samenleving leiden. Het kabinet doet er verstandig aan naar deze kritiek te luisteren.

Toch lijkt het kabinet ervoor te kiezen om de werking van de pas stapsgewijs te vergroten. Vanaf vrijdag zou de pas verplicht zijn bij onder meer sportscholen, zwembaden en op doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.

Er is nog meer kritiek op de coronapas mogelijk dan alleen de tweedeling die het veroorzaakt in de samenleving. De coronapas biedt namelijk veel minder veiligheid dan gedacht. Uit een onderzoek in The Lancet bleek onlangs dat gevaccineerden na besmetting met het virus een vergelijkbare hoeveelheid virusdeeltjes bij zich dragen. Weliswaar vormen ze daarmee nog niet een even groot besmettingsgevaar als niet-gevaccineerden –omdat ze korter besmettelijk zijn en meestal minder symptomen hebben– maar er blijft sprake van een risico. De coronapas biedt dan schijnveiligheid, want mensen die met de pas overal naar binnen mogen, kunnen nog steeds anderen besmetten. Zelfs bij mensen die positief zijn getest bij de GGD, blijft de pas groen kleuren.

17644837.JPG
Minister De Jonge. beeld ANP, Lex van Lieshout

Voor een breder draagvlak van het gebruik van de pas dient de overheid deze fouten te herstellen. Dat geldt zeker nu er stemmen opgaan om te kiezen voor de 2G-variant: de pas zou dan alleen groen kleuren na vaccinatie of herstel van corona en niet langer na een recente test. Strikt genomen zou het veiliger zijn om de omgekeerde benadering te kiezen: alleen groen na een recente negatieve test, ongeacht of iemand wel of niet gevaccineerd is. Dat is uiteraard praktisch onhaalbaar en onwenselijk, maar het voorkomt in elk geval het gevoel van een tweedeling in de maatschappij.

De Tweede Kamer, die enkele weken geleden maar nipt akkoord ging met de invoering van de coronapas, kan deze week minister De Jonge op zijn vingers tikken en uitspreken dat de pas met de huidige onvolkomenheden niet breder uitgerold moet worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer