Economie

Chiptekort remt verkoop elektrische tandenborstels bij Philips

Philips heeft het afgelopen kwartaal last gehad van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen. Zo heeft het zorgtechnologiebedrijf te stellen met het chiptekort, waardoor Philips onder meer niet zoveel elektrische tandenborstels kon verkopen als waar vraag naar was. Ook kampt het bedrijf nog steeds met een grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. De omzet van Philips daalde in het derde kwartaal en de onderneming heeft de verwachtingen voor het hele boekjaar naar beneden bijgesteld.

ANP
18 October 2021 07:25Gewijzigd op 18 October 2021 10:17

Volgens topman Frans van Houten duurt het door de problemen in de toeleveringsketen langer voordat Philips orders kan vullen. Hij wees daarnaast op het tekort aan containers in de scheepvaart en de opstoppingen in de havens. Van Houten verwacht dat de „tegenwind in het vierde kwartaal zal aanhouden” waardoor de vergelijkbare omzetgroei en de verbetering van de winstmarge in heel dit jaar waarschijnlijk iets lager zullen zijn dan eerder voorzien.

Philips is onder meer in de Verenigde Staten begonnen met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu. In totaal gaat het om 3 miljoen tot 4 miljoen apparaten. Philips heeft in totaal 500 miljoen euro opzij gezet voor de kwestie. Dat is volgens Van Houten genoeg om de apparaten te repareren of te vervangen.

Er is geen geld opzijgezet voor rechtszaken die zijn aangespannen tegen Philips vanwege de gevaarlijke beademingsapparatuur. Er lopen inmiddels meer dan honderd zaken. Volgens Van Houten is het te vroeg om daar iets over te zeggen en komt er waarschijnlijk volgend jaar uitsluitsel.

De terugroepactie betreft beademingsapparatuur voor thuisgebruik door apneupatiënten. Het schuim dat in de apparaten zit om geluid te dempen kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kan dat in kleine deeltjes breken, maar ook kan het bepaalde chemicaliën afgeven, bijvoorbeeld na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen. Het gas dat vervolgend vrijkomt, kan kankerverwekkend zijn.

Op vergelijkbare basis zakte de omzet van Philips met 8 procent naar 4,2 miljard euro. Daarbij zijn de resultaten van de vorig jaar verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur niet meegeteld. De verkoop van die divisie werd dit kwartaal afgerond. Philips houdt na onder meer belastingen zo’n 2,5 miljard euro over aan de verkoop van de tak die onder andere koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers maakt. Daardoor wordt de winst van het zorgtechnologiebedrijf dit kwartaal flink beïnvloed. De nettowinst steeg van 340 miljoen euro naar bijna 3 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer