Gezond dieet helpt tegen corona
Een gezond voedingspatroon vermindert het risico op Covid-19 en ernstige complicaties van de ziekte. Dat meldden epidemiologen verbonden aan King’s College in Londen en Harvard Medical School in Boston.
Ze deden in 2020 onder 600.000 mensen onderzoek naar hun voedingsgewoonten en sociale status. Een kwart van hen kreeg Covid-19.
Uit analyse van alle gegevens blijkt dat mensen die het gezondst eten 10 procent minder kans op Covid-19 hebben en een 40 procent lager risico om er ernstig ziek van te worden, vergeleken met degenen die het ongezondst eten.
Gezonde voeding is rijk aan groenten en fruit, vezelrijke granen en vette vis, en arm aan bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaarproducten, en geraffineerde koolhydraten, zoals witbrood, pasta, koekjes en suikerrijke producten, aldus de onderzoekers.
Ook leefstijl telt mee. Mensen die ongezond eten en in achterstandswijken wonen, hebben een 25 procent hoger risico op (ernstige) Covid-19 dan deelnemers in betere buurten die even ongezond aten.
Alcohol en borstkanker
Veel vrouwen weten niet dat alcohol het risico op borstkanker verhoogt, blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepresenteerd in oktober, de borstkankermaand. Dat risico stijgt al met 15 procent bij een consumptie van 5 tot 9 gram alcohol per dag, overeenkomend met drie tot zes glazen wijn per week. Eén glas wijn bevat zo’n 11 gram alcohol, bier 13 gram en een borrel 14 gram.
Bij 30 gram alcohol per dag stijgt het risico naar 51 procent, vergeleken met vrouwen die niet drinken. Als borstkanker familiair voorkomt, is het risico nog hoger.
Alcohol verhoogt het niveau van oestrogeen. Dit hormoon stimuleert de groei van hormoongevoelige tumoren, die 80 procent van alle gevallen van borstkanker uitmaken.
Autisme
Het goedkope medicijn bumetanide, soms gegeven als plaspil bij hoge bloeddruk, heeft positieve effecten op de prikkelverwerking bij een deel van de kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS), meldt onderzoeker Hilgo Bruining van Amsterdam UMC.
Het middel heeft volgens Bruining geen ernstige bijwerkingen zoals antipsychotica of Ritalin (methylfenidaat). Bumetanide zou vooral werken bij kinderen die er moeite mee hebben om informatie te verwerken. Hun prikkelbalans is niet optimaal; het brein is over- of onderprikkeld.
Door middel van een hersenfilmpje, een zogenaamde EEG, kon Bruining vrij precies zien bij welk kind bumetanide zal werken. „Het moet klaar zijn met zomaar wat voorschrijven bij kinderen met ASS.”