Christenvervolging

Janny den Besten: Boek over christenvervolging in China heeft echt mijn hart

Met haar nieuwe kinderboek ”Keigoed!” wil Janny den Besten „laten zien hoe moeilijk het is om als jonge christen in China te leven.”

8 October 2021 07:38
beeld RD
beeld RD

Den Besten schrikt er niet voor terug om in haar boeken gevoelige, persoonlijke thema’s aan te roeren. Zo schreef ze openhartig over haar ervaringen nadat ze geconfronteerd werd met borstkanker. En met het schrijven van kinderboeken blijft de inmiddels gepensioneerde leerkracht dicht bij wat haar hart heeft.

Met het kinderboek ”Keigoed!”, dat als onderdeel van de serie ”de vervolgde kerk” van uitgeverij De Banier in november verschijnt, schrijft ze opnieuw over een thema dat haar nabij ligt. „Ik ben altijd al betrokken geweest op vervolgde christenen.” De bladen van Open Doors en Friedensstimme zijn haar niet onbekend.

Was u al langer van plan om over christenvervolging te schrijven?

„Nee, dat niet. Ik had wel al twee boeken voor tieners geschreven, maar heb daarbij nooit gedacht aan het thema vervolging. Mijn redacteur mailde mij of ik er dit jaar een boek over wilde schrijven, in samenwerking met Open Doors. Ik moest daar echt over nadenken. Niet omdat ik tegen het schrijven opzag, maar omdat je dan heel goed op de hoogte moet zijn van de omstandigheden.”

U heeft toch ingestemd. Hoe bent u vervolgens te werk gegaan?

„Toen bleek dat het boek over China zou moeten gaan, was ik daar heel blij mee. Wij steunen al jaren iemand die daar werkzaam is, dus ik had er wel feeling mee. Vervolgens ben ik heel veel gaan lezen over christenvervolging. Via Open Doors kreeg ik informatie aangereikt. Ik ben heel mijn kerstvakantie zoet geweest met het lezen en vertalen van dikke, Engelse artikelen. Ook in Digibron was veel te vinden.

Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet ook over het land zelf schrijven. Hoe het straatbeeld is, wat voor kleren mensen dragen, hoe een dag op school eruitziet. Die informatie had ik niet gekregen.”

Het boek heeft echt „mijn hart”, zegt u.

„Voor ieder boek bid ik. En iedere keer als ik wat schrijf, vraag ik: „Heere, wilt U dit zegenen?” Met zo’n boek over vervolging is dat nog veel meer nodig. Omdat het zo belangrijk is dat de boodschap goed landt. Bij een roman komt het christelijk geloof als vanzelf ter sprake; bij kinderboeken heb ik dat niet zo. Maar bij ”Keigoed!” kan dat gewoon niet anders. Het boek is dus gedragen door gebed.”

Wat heeft het schrijven met u gedaan?

„Het raakte mij echt dat de vervolging in China zo heftig is. In rooms-katholieke kerken moesten de afbeeldingen van Christus –wij houden daar niet zo van– verplicht vervangen worden door foto’s van president Xi Jinping. En in geregistreerde kerken moest de Chinese vlag per se hoger hangen dan het kruis. Dat vind ik heel erg.

Door het schrijven ben ik nog meer bepaald bij vervolgde christenen, en vooral in China. Ook bid ik nog meer dan eerst voor hen.”

Wat wilt u de jongeren meegeven in het boek?

„Allereerst wil ik het thema dicht bij de Nederlandse jeugd brengen. Wat weet een gemiddelde jongere nu van China? Waarschijnlijk denken ze als eerste aan TikTok. Het is mijn wens dat ze in hun hart geraakt worden en zien hoe moeilijk het is voor christelijke jongeren om in China te leven. En hoe belangrijk het is om mee te leven en voor hen te bidden. En ook, hoe sta je zelf tegenover de Heere God? Hoewel ik dit aspect niet zo bewust noem, komt dat er wel uit voort.”

In de rubriek ”Mee-lijden” krijgt steun voor vervolgde christenen een gezicht.

Als gepensioneerd leerkracht schrijft Janny den Besten (1955) graag voor zowel volwassenen als kinderen. Ze heeft twintig titels op haar naam staan bij uitgeverij De Banier. In november verschijnt het kinderboek ”Keigoed!”, dat gaat over vervolging in China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer