Ontmoetingsdag Friedensstimme: Oproep tot gebed voor evangelisten voormalige Sovjet-Unie
Zaoer Achoendov leende een Bijbel uit een dorpsbibliotheek in het Oekraïense Donetsk. Die Bijbel mocht hij houden toen de bibliotheek afbrandde. Na vijf jaar Bijbellezen begreep hij dat hij als zondaar behoud nodig had. God schonk hem die. Nu dient hij als evangelist in Siberië.
Zaoer vertelde zaterdag zijn levensgeschiedenis op de door Friedensstimme belegde ontmoetingsdag in de Veluwehal te Barneveld.
Het emotioneerde Geert-Jan Noorman, directeur van Friedensstimme, dat na lange tijd de Veluwehal nu vijfhonderd bezoekers mocht ontvangen. „Mogen we iets proeven van het thema van vandaag: ”Zie, Ik ben met u!””
Belofte
Een thema met een belofte, zei ds. A. van der Zwan, voorzitter van stichting Friedensstimme. Dit thema komt twaalf keer in de Bijbel voor. „Meestal op momenten dat God iemand roept tot werk in Zijn dienst.”
In zijn openingswoord stond de christelijke gereformeerde predikant uit Dordrecht-Centrum stil bij Haggaï 2, waar diens profetie klinkt tijdens de nasleep van misschien wel de „grootste crisis” in het volksbestaan van Israël: de Babylonische ballingschap. Een rest is teruggekeerd en probeert weer een bestaan op te bouwen. Maar er heerst een zekere gelatenheid onder het volk om te werken aan het herstel van het tempelcomplex. Eigen huis en haard lijkt meer prioriteit te hebben, stelde ds. Van der Zwan. „Vandaar dat Haggaï het volk aanspoort om de bouw van Gods huis voorrang te geven. Dat zegt hij vandaag ook tegen ons: Werk niet in eigen belang, maar heb oog voor het belang van het Koninkrijk der hemelen.”
Het bevel van Haggaï gaat gepaard met beloften die over elkaar heen buitelen. De eerste is: „Ik ben met u.” Ds. Van der Zwan: „Een woord dat eenmaal door Christus Zelf herhaald werd en door Zijn volbrachte werk gegarandeerd. Een belofte waaruit je moed kunt putten. Het is het geheim van al ons werk.”
Evangelisten
Spreker Zaoer Achoendov groeide op in Azerbeidzjan. Met zijn ouders vluchtte hij naar Oekraïne, waar hij studeerde aan de universiteit van Donetsk. Hij leende een Bijbel uit de dorpsbibliotheek en mocht die houden nadat de bibliotheek afbrandde. „Uit die Bijbel begreep ik dat ik een zondaar was en behoud nodig had. Maar hoe?”
Samen met zijn jongere broer Eldar ontmoette Zaoer een man. „Dat was iemand die oprecht leefde naar wat hij zei en nam ons mee naar een kerkdienst. Daarin keerde ik mij in gebed tot de Heere en zei: „Als U er bent, help mij. Ik ben het leven moe.” Daarop gaf de Heere mij bekering en verzoening. Ik begon een nieuw leven, werd gedoopt en kreeg een verlangen de Heere te dienen als evangelist.”
Zaoer werkt nu met vrouw en zes kinderen onder de Ganten en de Nentsen in Noordwest-Siberië. „Het is er niet gemakkelijk”, zegt hij. „De bevolking leeft in een wereld van afgodendienst en dronkenschap.”
Voor Eldar Achoendov was broer Zaoer zijn grote voorbeeld. „Ik had veel respect voor hem en probeerde hem te evenaren. Zover als dat lukte. Maar ook ik veranderde, kreeg de Heere lief en werd in 2018 als evangelist bevestigd.”
Nicolaï Solotoechin, verantwoordelijk voor het evangelisatiewerk in de omgeving van Koersk in Rusland, bracht een groet over tijdens de ontmoetingsdag.
Gebed
Rien Uijl, oud-directeur van Friedensstimme, vroeg te bidden voor evangelisten in Azerbeidzjan, Tadzjikistan, Tsjoekotka en Nentië. „Velen doen hun werk in moeilijke omstandigheden. Zijn vaak lang van huis om in afgelegen gebieden de bevolking het evangelie te brengen”, aldus Uijl. In alle gebieden van de voormalige Sovjet-Unie ondersteunt Friedensstimme 116 evangelisten.
Een film toonde een impressie van hoe in een jongerenkamp vijfhonderd jongeren uit tachtig verschillende dorpen bereikt werden met het Evangelie.
Op de ontmoetingsdag werd gecollecteerd voor de verzendkosten van zevenhonderd Oezbeekse kinderbijbels.
Een mannenkoor en orkest uit de Duits-Russische gemeenten Büdingen, Breitscheid, Sankt Augustin, Rehe en Schloβ Holte leverden muzikale bijdragen aan de ontmoetingsdag.