Binnenland

Justitie onderzoekt uitspraak Van de Ven

Minister Donner van Justitie wil dat het openbaar ministerie uitzoekt of de doodswens van de islamitische prediker Abdul-Jabbar van de Ven aan het adres van het onafhankelijke kamerlid Wilders strafbaar is. Als dat niet het geval is, moeten er volgens Donner maatregelen worden genomen om „het verder vergiftigen van het debat te voorkomen.”

Redactie politiek
25 November 2004 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

Van de Ven (27), die zijn gewraakte uitspraken dinsdagavond in het EO-televisieprogramma Het Elfde Uur deed, is inmiddels ondergedoken.

De tot de islam bekeerde Nederlander antwoordde bevestigend op de vraag van presentator Andries Knevel of hij diep in z’n hart blij zou zijn als Wilders binnen nu en twee jaar dood zou gaan. Ook gaf Van de Ven toe dat hij iets van blijdschap voelde toen hij hoorde dat Theo van Gogh was vermoord.

Politiek Den Haag reageerde geschokt op de uitspraken. Premier Balkenende zei dat die niets te maken hebben met respect voor de ander en een eigen verantwoordelijkheidsbesef, waaraan de vrijheid van meningsuiting volgens hem gekoppeld moet zijn.

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) vroeg zich bezorgd af hoe het kan dat we in Nederland zo ver zijn gezonken. „Dit is een autochtone Nederlander die bezig is een wig te drijven tussen minderheden en autochtonen. Dat is heel slecht. Er zijn gewoon dingen die je niet zegt”, zei Verdonk. Ook minister Remkes (Binnenlandse Zaken) vond de uitspraken „te gek voor woorden.” De fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben minister Donner gezamenlijk gevraagd te kijken of hij kan optreden tegen de uitspraken van Van de Ven.

Donner zei dat dit soort uitlatingen, die volgens hem niet representatief zijn voor de moslims in Nederland, niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen. „Als dat wel zo is, hoor ik dat graag. Maar ik wil weten of het strafrecht dit verbiedt en of het anders strafbaar kan worden gesteld. Het centrale punt is: Kunnen we op deze wijze met elkaar communiceren?”

Het OM moet wat Donner betreft helderheid in deze kwestie verschaffen. Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM zei eerder op de dag al dat een doodswens geen strafbaar feit is en dus niet tot vervolging kan leiden. Ook hoogleraar strafrecht T. de Roos stelde dat. „Die wens is niet netjes, maar mag je hardop uiten”, zei hij.

Van de Ven staat bij de Radboud Universiteit Nijmegen ingeschreven als student Arabische taal en cultuur. De universiteit zal hem in een brief laten weten dat zijn uitspraken onacceptabel zijn voor een lid van de universitaire gemeenschap.

In een verklaring ontkent Van de Ven ten stelligste dat hij met z’n uitspraken iemand heeft willen aanzetten om het Tweede-Kamerlid te doden. Hij wenst Wilders ook niet de dood of akelige ziekten toe: „Ik wens het hem zelfs niet toe met mijn tong of mijn pen.” Van de Ven wil contact met de politicus opnemen om hem uit te leggen wat hij bedoelde te zeggen in Het Elfde Uur.

Ondertussen ligt ook Knevel onder vuur, namelijk over de manier waarop hij Van de Ven heeft ondervraagd en hem de uitspraken over Wilders in de mond zou hebben gelegd. Zo stelt kamervoorzitter Weisglas „dat journalisten hun eigen verantwoordelijkheid hebben en die ook tot uiting moeten laten komen in de vraagstelling.” Op de site van de EO verweert Knevel zich door te stellen dat hij de moslimradicaal de ruimte heeft gegeven zijn uitspraken over Wilders terug te nemen. „Ik hoopte dat hij dat zou doen.”

Overigens zei Van de Ven deze week nog iets vergelijkbaars tegen de GPD-bladen. Daar gaf hij aan dat hij „ergens wel blij” was met de dood van Theo Van Gogh. „Hij had wat mij betreft ook onder een trein mogen komen of aan kanker mogen doodgaan. Hij is dood, dat is wat telt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer