Gezondheid

Prijs voor ’groene’ intensive care

Ic-apotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam kreeg eerder deze maand een duurzaamheidsprijs van 5000 euro voor haar project om de mogelijkheden van een duurzame intensive care te verkennen.

Wim van Hengel
25 September 2021 15:41
beeld iStock
beeld iStock

De zorgsector en zeker ook ic’s produceren veel afvalmateriaal. De sector is bovendien verantwoordelijk voor 7 procent van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Hunfeld streeft naar een ‘groene ic’ waarbij geen afval bestaat en grondstoffen opnieuw worden gebruikt. „We hebben nog een lange weg te gaan, want de zorg en ook de ic’s zijn zeer vervuilend. Met de prijs willen we een video laten maken zodat anderen kunnen zien hoe wij het hier aanpakken.”

Reuma

Schade aan het darmslijmvlies, een zogenaamde lekke darm waardoor bacteriën in het bloed en mogelijk ook in gewrichten belanden, speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van reuma, melden onderzoekers in het tijdschrift Med.

Uit studies bij muizen en patiënten blijkt dat het gehalte aan bepaalde merkstoffen die in verband staan met schade aan de darmwand, verhoogd is en dat de concentratie stijgt naarmate reuma voortschrijdt.

Zorg voor een gezonde darmflora door goede voeding en bescherming van de darmwand met medicijnen (lazarotide acetaat) kunnen een waardevolle nieuwe behandelstrategie vormen bij reuma. Muizen met reuma hadden na behandeling veel minder gewrichtszwelling, aldus de onderzoekers.

Voldoende drinken voorkomt hartfalen

Dagelijks voldoende drinken verkleint het risico op het ontstaan van een verdikte hartspier (ventrikelhypertrofie) en hartfalen later in het leven, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

In de studie bepaalden de onderzoekers de zoutconcentratie in het bloed bij 16.000 mensen tussen de 44 en 66 jaar. Het natriumgehalte maten ze gedurende 25 jaar vijf keer. Deelnemers deelden ze in vier groepen in op basis van de zoutconcentratie, variërend van 135 tot 146 millimol (de geldende normaalwaarden) per liter bloed.

Een natriumwaarde boven de 142 mmol op middelbare leeftijd bleek gelinkt aan een significant hoger risico op ventrikelhypertrofie en hartfalen 25 jaar later, ook na correctie voor andere risicofactoren zoals verhoogde bloeddruk, slechte nierfunctie, overgewicht en roken.

De onderzoekers adviseren artsen om de vochtinname van patiënten na te gaan als bloedonderzoek wijst op een natriumwaarde boven de 142 mmol.

De aanbevolen hoeveelheid vocht per dag varieert tussen de 1,6 en 2,1 liter bij vrouwen en 2 en 3 liter bij mannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer