Koffie verlaagt kans op hartkwaal en beroerte
Koffiedrinken, tot drie koppen per dag, verlaagt het risico op een beroerte of een dodelijke hartziekte. Dat blijkt uit onderzoek gepresenteerd op het jaarlijkse congres van Europese cardiologen eind augustus. De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 468.000 Britten, gemiddeld 56 jaar oud.
Lichte tot matige koffiedrinkers hadden in de onderzoeksperiode, vergeleken met niet-koffiedrinkers, een 21 procent lager risico op een beroerte, 17 procent minder kans op overlijden door een hartziekte en 12 procent minder risico op sterfte door allerlei oorzaken.
De onderzoekers, verbonden aan de Semmelweis Universiteit in Boedapest, analyseerden ook MRI-scans van het hart en de hartfunctie van ruim 30.000 deelnemers aan de studie. Koffiedrinkers hadden een gezonder hart dat beter functioneerde dan het hart van niet-koffiedrinkers, meldt hoofdonderzoeker dr. Judit Simon. Consumptie van meer dan drie koppen koffie is overigens niet aan te bevelen. Uit andere studies blijkt dat dit juist ongezond kan zijn.
Bloeddruk
Flavonoïden, de kleurstoffen in groenten, fruit en wijn, kunnen je bloeddruk verlagen, zo blijkt uit een studie onder 900 Duitsers. Zo deed een kleine portie blauwe bessen (80 gram) de bloeddruk al met gemiddeld 4,1 mm kwikdruk (Hg) dalen. En drie glazen wijn per week zorgden voor een verlaging met 3,7 mm Hg.
De onderzoekers analyseerden het microbioom, de darmbacteriecultuur en de voedselinname van de deelnemers. Degenen die de meeste flavonoïden binnenkregen, hadden een grotere verscheidenheid aan darmbacteriën dan deelnemers die weinig flavonoïden aten.
Rijk aan flavonoïden zijn onder meer bessen, druiven, appels, peren, citrusfruit, thee, broccoli, bonen, noten en pure chocolade.
Slechte leefstijl: brein krimpt
Iemand die door een ongezonde leefstijl een verhoogd risico loopt op dementie heeft al vroegtijdig zichtbare schade aan de hersenbloedvaten en een krimpend brein. Ook is er al eerder sprake van cognitieve problemen, zoals moeite met informatieverwerking, uitvoering van complexe taken en aandacht, zo blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Ruim 4100 mensen beantwoordden in het kader van de studie vragenlijsten over voeding, overgewicht, roken en hoge bloeddruk.
Ook werden scans gemaakt. Die lieten zien dat bij mensen met een verhoogd risicoprofiel voor dementie al sprake is van hersenschade lang voordat de ziekte zich openbaart.
Wetenschapsjournalist Wim van Hengel volgt nieuws over medisch-wetenschappelijk onderzoek, voeding en een gezonde leefstijl