Proefonderzoek dikkedarmkanker
Minister Hoogervorst heeft besloten volgend jaar in twee proefregio’s -Amsterdam en Nijmegen- te starten met een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker.
Dat bleek dinsdag tijdens een persconferentie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in Nieuwegein. Het onderzoek in de proefregio’s omvat regelmatige screening naar bloed in de ontlasting. Daarmee zou volgens KWF Kankerbestrijding de sterfte door darmkanker met 15 tot 20 procent kunnen dalen.
Prof. dr. E. Kuipers, gastro-enteroloog in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is blij met het initiatief, maar plaatst tegelijk een kanttekening. Volgens Kuipers is het veel effectiever om alle 50-plussers eenmalig te screenen door middel van een zogeheten colonscopie. Door deze onderzoeksmethode is mogelijk 60 tot 70 procent van de gevallen van darmkanker te voorkomen, een percentage dat aanzienlijk hoger ligt dan met onderzoek naar de ontlasting, aldus Kuipers.
Volgens het KWF is een colonscopie, waarbij een flexibele kijkbuis in de darmen wordt ingebracht, te ingrijpend en ook niet meteen uit te voeren. Het zou een drastische uitbreiding vergen van de huidige onderzoekscapaciteit.
Volgens Kuipers wordt bij een onderzoek van alleen ontlasting een eventuele tumor in de darm in een veel later stadium ontdekt. Tijdens een colonscopie kan bovendien eventueel kankerweefsel meteen worden weggehaald. Mensen waarbij niets wordt ontdekt, hoeven dan ook niet meer terug te komen. De kans dat iemand darmkanker krijgt als er op zijn vijftigste niets van te zien is, is uitermate klein.
De strijd rond de methode van onderzoek naar dikkedarmkanker is overigens nog niet beslecht. Als iedereen op zijn of haar vijftigste levensjaar een colonscopie moet ondergaan, moeten er jaarlijks ongeveer 200.000 mensen worden onderzocht. Bij het ontlastingsonderzoek zou het gaan om veel meer mensen. Er wonen ruim 3,5 miljoen 50- tot 70-jarigen in Nederland. Als de helft daarvan een tweejarig ontlastingsonderzoek moet ondergaan, gaat het om jaarlijks ongeveer 900.000 onderzoeken.