Gezondheid

Schone lucht, minder alzheimer

Wetenschapsjournalist Wim van Hengel volgt nieuws over medisch-wetenschappelijk onderzoek, voeding en een gezonde leefstijl

Wim van Hengel
28 August 2021 16:38
beeld iStock
beeld iStock

Dementie

Verbetering van de luchtkwaliteit vermindert het risico op dementie bij ouderen, zo blijkt uit verschillende studies die eind juli werden gepresenteerd op een internationale conferentie over alzheimer.

Amerikaans onderzoek signaleert een flinke afname van luchtvervuiling door fijnstof en stikstof in verschillende regio’s. De onderzoekers konden aantonen dat een verbetering van de luchtkwaliteit met 
10 procent resulteert in een daling van het risico op alzheimer met 14 tot 26 procent bij Amerikaanse vrouwen tussen de 74 en 92 jaar.

Eerder onderzoek wees al op een link tussen luchtvervuiling en een opeen-
stapeling van eiwitafzettingen tussen de hersencellen bij patiënten met alzheimer.

Gezonde leefstijl

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health, een initiatief van het LUMC en TNO) is in juli begonnen met inventariserend onderzoek naar de invloed van een gezonde leefstijl op Covid-19.

Onderzoekers willen bestaande kennis bundelen over de invloed van leefstijl op de vatbaarheid voor een corona-infectie, een effectieve behandeling, ziektebeloop en herstel.

De inventarisatie, uitgevoerd op verzoek van onderzoeksorganisatie ZonMw, loopt tot oktober en omvat naast literatuurstudie inbreng van kennis door experts en belanghebbenden. Gekeken wordt naar factoren als voeding, beweging, roken, alcohol, stress en slapen. Belanghebbenden en experts die een bijdrage willen leveren, kunnen mailen naar: karin.bosch@tno.nl.

Astma

Het aantal astma-aanvallen in de VS, Engeland en Zuid-Korea is gekelderd tijdens de corona-pandemie, meldde het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic in juli. Artsen vermoeden dat een verminderde circulatie van de gebruikelijke verkoudheids- en griepvirussen door hygiënemaatregelen als het dragen van maskers en afstand houden van elkaar een rol speelt. Deze virussen kunnen een trigger zijn van astma-aanvallen. Ook pollen, schimmels, huisstofmijt, huisdieren en sigarettenrook thuis worden gezien als uitlokkende factoren.

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat onder astmapatiënten die normaliter buitenshuis werkten een grotere daling (65 procent) in astma-aanvallen optrad dan onder patiënten die gewoonlijk al thuis werkten (23 procent). Wellicht doordat ze minder in contact kwamen met virussen en irriterende stoffen op hun werk.

Hoofdonderzoeker en longarts Elliot Israel stelt dat gewone luchtwegvirussen mogelijk een belangrijkere rol spelen bij het uitlokken van astma-aanvallen dan tot voor kort werd aangenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer