D66 wil per oktober geen gratis toegangstesten meer
Als het aan D66 ligt, zijn toegangstesten vanaf oktober niet meer gratis. Vanaf 20 september is het verplicht om een negatieve test of vaccinatiebewijs te laten zien bij bijvoorbeeld bezoek aan de horeca of het theater, als er meer dan 75 bezoekers aanwezig zijn. Vooralsnog geldt deze maatregel tot 1 november. Het kabinet zei eerder al dat mensen op termijn de toegangstesten zelf moeten betalen, maar gaf geen datum per wanneer de tests niet meer gratis zijn.
D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het niet eerlijk als de rest van de samenleving voor onbepaalde tijd alle kosten voor de toegangstesten draagt, terwijl iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren. Wel vindt hij het redelijk om groepen die zich niet kunnen laten vaccineren, bijvoorbeeld omdat zij problemen hebben met hun immuunsysteem, vrij te stellen van de kosten.
Het plan kwam hem op kritiek te staan van een flink aantal partijen. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen gaat het voorstel van D66 „sluipenderwijs richting vaccinatiedrang”. Het kabinet zei lange tijd dat niet te willen. Vorige week erkende coronaminister Hugo de Jonge wel dat de financiële prikkel mogelijk meer mensen tot een vaccinatie beweegt.
Ook de SGP, FVD, BBB, BVNL (voormalig Groep van Haga), DENK, de ChristenUnie en de PVV hebben vragen over het idee van D66, of verwerpen het volledig. Mirjam Bikker (ChristenUnie) vraagt zich af of de effecten van de maatregel wel genoeg in beeld zijn. Zij vindt het dan ook onverstandig om mensen te laten betalen voor de tests voordat dit helder is. Caroline van der Plas (BBB) maakt zich zorgen om mensen met een kleine beurs, die hierdoor wellicht niet meer naar bijvoorbeeld de bioscoop kunnen.
Wybren van Haga (BVNL) wil dat festivals zonder testen open kunnen, omdat daar vooral jongeren heengaan en zij een kleinere kans hebben om ziek te worden. Geert Wilders (PVV) wil dat nu gestopt wordt met de coronamaatregelen, omdat veel mensen immuun zijn.
Het CDA steunt het plan, zolang het om een „redelijk bedrag” gaat. Daar moet volgens Kamerlid Harry van der Molen goed naar gekeken worden. Wat een ‘redelijk’ bedrag is wordt wel „lastig om vast te leggen”, voegde de CDA’er er aan toe.