Taliban wachten voor de poorten van Kabul op overgave
De Taliban staan voor de poorten van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze zeggen geen onnodige slachtoffers te willen maken en zijn in onderhandeling met de regering over een vreedzame machtsoverdracht.
De eerste berichten dat de Taliban Kabul waren binnengegaan kwamen zondagochtend rond 09.30 uur (Nederlandse tijd) binnen. Kort daarna werd duidelijk dat er niet gevochten werd, zowel het Afghaanse leger als de Taliban waren niet van plan onnodige burgerslachtoffers te maken. De strijders zouden van de leiding te horen hebben gekregen dat ze de stad niet mochten binnengaan, maar dat was al wel gebeurd.
Sindsdien is de situatie onoverzichtelijk. Binnen de regering van president Ashraf Ghani klinken verschillende geluiden over de stand van zaken. Zo zei de minister van Binnenlandse Zaken dat de macht al was overgedragen, maar een paar uur later zei de minister van Defensie dat er komende dagen in Qatar onderhandeld gaat worden met de Taliban. De Taliban zelf zeiden dat er wordt onderhandeld in het presidentiële paleis.
Een woordvoerder van de moslimextremisten zei tegen de BBC dat de machtsoverdracht in de komende dagen moet plaatsvinden, zonder dat er geweld bij komt kijken. Het is nog niet zeker of de Taliban de macht onvoorwaardelijk overnemen of dat er een overgangsregering komt.
Op het moment dat de Taliban weer aan de macht komen, willen ze een regering vormen waarin alle Afghanen worden gehoord, niet alleen hun aanhangers. Ook zeggen ze vrouwenrechten te respecteren, privébezittingen niet af te pakken en een vorm van mediavrijheid te aanvaarden. Dat is heel anders dan tijdens hun eerste regeerperiode van 1996 tot 2001, maar ook heel anders dan nu al de praktijk is in sommige gebieden die eerder al werden veroverd door de jihadisten. Daar zijn banen van vrouwen afgepakt en moeten ze een boerka dragen.
Door de snelle omsingeling van Kabul is chaos in de stad uitgebroken. Mensen willen vluchten en proberen hun geld van de bank te halen. Ook is er een stormloop op bureaus die visums uitgeven. De enige weg uit de stad en het land is het vliegveld van Kabul, dat nog wordt gecontroleerd door Amerikaanse militairen. In de richting van de luchthaven staan files. Mensen laten hun auto achter en proberen te voet het vliegveld te bereiken.
Veel landen hebben besloten versneld hun ambassadepersoneel te evacueren. Onder meer Zweden en de Verenigde Staten handelen zondag al, Duitsland komt maandag in actie.