„Limburg kroop door het oog van de naald”
Midden- en Noord-Limburg zijn tijdens het hoogwater van de Maas „door het oog van de naald gekropen”. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord zondag.
Dat het goed is afgelopen is volgens hem mede te danken aan de vele vrijwilligers, de militairen van Defensie en medewerkers van het waterschap.
De afvoer van de Maas bij Sint Pieter onder Maastricht zakte maandag onder de 1000 kubieke meter per seconde en dat is een normale waterstand, meldde Rijkswaterstaat. Het hoge water verliet maandag langzaamaan het Limburgse grondgebied.
In Mook en Middelaar, het noordelijkste puntje van de langgerekte provincie, werd in de nacht van zondag op maandag het hoogste punt bereikt. Dat veroorzaakte geen problemen. In de loop van de dag ging het water ook in Noord-Limburg zakken. De nacht van zondag op maandag leidde nergens tot noemenswaardige incidenten.
Noodkering
Rijkswaterstaat verwacht dat de gevolgen van het hoge water in de Maas in Brabant en Gelderland minder hevig zullen zijn dan in Limburg. Er is al veel Maaswater weggestroomd in plassengebieden in Limburg. Daarnaast zijn de rivierdijken in Brabant en Gelderland steviger en hoger, zodat Rijkswaterstaat verwacht dat de piek in die provincies geen grote risico’s zal opleveren. Wel lopen uiterwaarden en zomerkades onder water.
Rijkswaterstaat meldde ook dat de piek in de Rijn bij Lobith al voorbij is. De Rijn bij Lobith zakt zaterdag onder de 12,00 meter boven NAP. Bij die waterstand verdwijnen de overstromingen langs de oevers van de grote rivieren.
De Nederrijn, de Waal, de Lek en de IJssel stegen maandag nog iets verder, maar vanaf dinsdag zakt het water overal.
Ondertussen keren op steeds meer plaatsen Limburgers weer terug naar hun huizen. Zo zijn in Zuid-Limburg en het overstromingsgebied van de Roer de meeste mensen weer thuis. Maar dat geldt niet voor zestien bewoners van huizen in Vlodrop. De Roer in het gebied staat nog te hoog.
Voorzichtig
Evacués die terug naar huis mogen in Limburg, moeten voorzichtig zijn en eerst de instructies van netbeheerder Enexis bekijken en opvolgen. Het water kan risico’s opleveren voor de stroomvoorziening.
Mensen kunnen ook na het zakken van het waterpeil van rivieren en beken pas terug als het waterschap de dijken heeft geïnspecteerd en veilig verklaard heeft. Die kunnen verzwakt zijn door verzadiging met Maas- en grondwater.
Slachtofferhulp
Mensen in door overstromingen getroffen gebieden die dat willen kunnen een beroep doen op slachtofferhulp. Het totale donatiebedrag via Giro 777 is zondagavond opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro, meldde de organisatie. Het geld is bestemd voor de gedupeerden van de overstromingen in Limburg.
Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben circa 105.000 mensen een donatie gedaan. Daarmee geeft een donateur gemiddeld zo’n 47 euro.
Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd. Lokale organisaties zullen binnenkort steunaanvragen voor projecten kunnen indienen.