Veel vraag naar au pairs door wet
Bemiddelingsbureaus voor au pairs in Nederland hebben de afgelopen weken opvallend meer aanvragen dan normaal binnengekregen. Steeds meer ouders willen een meisje uit het buitenland om op hun kinderen te passen, omdat dat volgens hen vanaf januari goedkoper is dan kinderopvang.
Dat heeft voorzitter J. Hompes van de Nederlandse Au Pair Organisatie (NAPO), waarbij zes bemiddelingsbureaus zijn aangesloten, donderdag gezegd. Voor januari en februari is volgens hem in vergelijking met dezelfde periode in voorgaande jaren sprake van een verdrievoudiging van het aantal aanvragen voor een au pair.
De helft daarvan is afkomstig van nieuwe gezinnen, die hebben aangegeven dat kinderopvang door de nieuwe wetgeving te duur wordt, zei Hompes. De nieuwe Wet kinderopvang, die op 1 januari ingaat, gaat ervan uit dat de kosten worden gedragen door ouders, werkgever en overheid samen. Werkgevers zijn echter niet verplicht een bijdrage te leveren.
Een gemiddeld gezin met twee kinderen is volgens Hompes voortaan ruim 1000 euro per maand kwijt aan kinderopvang, terwijl een au pair ongeveer 500 euro kost, inclusief verzekering en kost en inwoning. Via de zes bureaus die lid zijn van NAPO, werken ruim 1000 au pairs per jaar in Nederland. De organisaties kunnen de toegenomen vraag naar hen nog aan, zei Hompes.
Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wees erop dat het „gemiddelde gezin” waarover Hompes spreekt, een kleinere groep vormt dan wordt gesuggereerd. Het gaat volgens de zegsman in dit geval om ouders die een belastbaar inkomen van 72.000 euro hebben en geen bijdrage voor kinderopvang van werkgevers krijgen.
Ouders zijn vrij in hun keuze voor de opvang van hun kinderen, maar de regeling voor au pairs kent volgens de woordvoerder wel enkele voorwaarden. Zo mogen au pairs maximaal dertig uur per week in het huishouden werkzaamheden verrichten. Als het er meer zijn, is er sprake van een werkgever-werknemerrelatie en moeten de ouders premie betalen.