Brabant: geen kernenergie, bezuinigingen cultuur teruggedraaid
Het referendum en kernenergie zijn niet langer speerpunten in het akkoord dat de nieuwe coalitie in het beoogde Brabantse Provinciebestuur heeft afgesproken. VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA draaien bovendien de bezuinigingen op cultuur, sport en erfgoed terug.
Dat blijkt uit een maandagmiddag door de formateurs Carla Peijs en Lambert Verheijen gepresenteerde eindrapportage. Peijs en Verheijen voerden de afgelopen weken intensieve gesprekken met de beoogde coalitiegenoten. Aanvankelijk waren daarvoor zes partijen in de race, maar de SP viel buiten de boot omdat de standpunten van de socialisten op onderdelen te ver af liggen van die van enkele andere deelnemende fracties in de Brabantse Staten.
De formateurs moesten kiezen: komt D66 of juist de SP in de nieuwe coalitie. De SP viel af onder meer vanwege het stikstofdossier. De SP had er moeite mee dat maatregelen enkel in consensus tussen de coalitiepartijen tot stand konden komen.
Toch zei D66-fractievoorzitter Ine Meeuwis maandag tijdens de presentatie van het eindrapport blij te zijn. „Het progressieve gezicht van Brabant is terug”, zei ze. Er komt extra geld, zoals 6 miljoen voor cultuur, sport en erfgoed, 5 miljoen voor de natuur, 10 miljoen extra voor de aanpak van onder meer stikstofproblemen en 2 miljoen om de capaciteitsproblemen van het Brabantse energienet aan te pakken. Op het gebied van de stikstofaanpak verandert er niet veel, Brabant wacht landelijk beleid af.
Over kernenergie verschillen de meningen binnen het nieuwe bestuur. Voor VVD en D66 is kernenergie nog steeds een optie, en geen taboe. GroenLinks laat weten dat hierover in de coalitie verschillend gedacht wordt, maar benadrukte dat er binnen anderhalf jaar geen kerncentrale staat in Brabant.
Vrijdag debatteren de Brabantse Staten over het eindrapport. Daarmee komt een einde aan de alweer tweede bestuurscrisis in Brabant. De vorige coalitie viel als gevolg van het uiteenvallen van coalitiepartij Forum voor Democratie, eerder trok het CDA de stekker uit eenzelfde coalitie als de huidige wegens het stikstofdossier. Toch denkt CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon dat het nu wél goed komt: „Het vertrouwen is er”, zei ze. „Er zijn verschillen, maar toch kwamen we tot een consensus.”