Binnenland
Ruim 5000 vaccinatiebewijzen handmatig aangemaakt

Artsen hebben ruim 5000 mensen van wie de coronavaccinatie nog niet in de juiste systemen stond voorzien van een vaccinatiebewijs. De mogelijkheid bestaat sinds donderdag en is bedoeld als noodoplossing voor mensen die een bewijs nodig hebben maar dat niet via de reguliere route kunnen verkrijgen. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) werkt het portaal waarmee zij een bewijs voor mensen kunnen regelen „omslachtig”.

ANP

Mensen die volledig gevaccineerd zijn, kunnen via de app of website CoronaCheck een vaccinatiebewijs aanmaken. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld naar plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te bewaren. Ook kan de app gebruikt worden voor internationale reizen omdat hij informatie aanlevert voor een Europees reiscertificaat. Daarvoor moet wel bij CoronaCheck bekend zijn wanneer mensen zijn gevaccineerd en waarmee. Meestal wordt die informatie automatisch doorgegeven, maar voor uitzonderlijke gevallen kunnen de artsen achteraf zelf nog handmatig invoeren dat hun patiënt is geprikt.

Volgens de LHV lijkt het portaal waarmee zij zo’n vaccinatiebewijs kunnen regelen goed te werken, maar is het proces wel ingewikkeld. „En het kost best wat tijd”, aldus een woordvoerster. Huisartsen vragen mensen om alleen een vaccinatiebewijs op te vragen als je ze het direct nodig hebben.

Voor mensen die door de GGD zijn ingeënt is de extra mogelijkheid van de artsen niet nodig. Hun gegevens worden vanzelf doorgegeven. Hoeveel mensen er gebruik van zouden kunnen of willen is niet bekend, maar het gaat in potentie om ruim een miljoen prikken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer