„Kwajongens” beroven vijf kerken in Achterhoek
Bij vijf hervormde kerken in de Achterhoek is de afgelopen week ingebroken. Er is weinig buitgemaakt en de schade bleef beperkt. Het is de volgende serie in een golf kerkinbraken die Nederland teistert. Volgens de politie gaat het bij de Achterhoekse gevallen om kwajongens. Ze neemt geen bijzondere maatregelen.
De inbraken vonden alle tussen donderdag en zaterdag plaats, zo zegt de politie. Doelwit werden kerken in Lichtenvoorde, Silvolde, Gendringen, Sinderen en Megchelen. De daders kwamen de kerken binnen door deuren te forceren en ruiten te vernielen. Bij de kerken in Silvolde en Sinderen werden zendingsbusjes opengebroken, maar alleen in Silvolde werd geld meegenomen.
In Lichtenvoorde werden een Bijbel en zendingsbusjes klaargelegd om mee te nemen, maar om onduidelijke reden lieten de daders hun buit liggen. In Gendringen ontstond schade aan een aantal Bijbels door rondvliegende glasscherven.
De politie in de Achterhoek lijkt zich niet erg druk te maken om de inbraken. Volgens voorlichter Peter Bekker gaat het niet om een trend. „Dan zouden er over een lange periode veel inbraken moeten plaatsvinden. Nu gaat het om een incident. In de Achterhoek zijn er weinig inbraken in kerken geweest.”
Volgens Bekker heeft het er alle schijn van dat het niet om dezelfde daders gaat. „De plaatsen liggen daarvoor te veel verspreid over de Achterhoek.” Hij heeft het vermoeden dat de inbrekers kwajongens zijn. „Er is bij de inbraken sprake van een hoge mate van amateurisme. Er is weinig ontvreemd en de schade valt mee. De daders zijn vrij willekeurig te werk gegaan. Er zat geen duidelijk patroon in.”
De inbrekers hadden het niet voorzien op dure Statenbijbels. „Die Bijbels zijn voor hen alleen veel waard als er oude kaarten in staan”, aldus Bekker.
De voorlichter heeft geen speciaal advies voor de kerken. „We geven mensen altijd adviezen na inbraken, maar het is aan henzelf wat ze er mee doen.” Rigoureuze maatregelen zoals het inschakelen van beveiligingsbedrijven zijn volgens Bekker niet nodig.
Sommige kerken in Nederland worden wel op alle mogelijke manieren beveiligd. Zo halen kosters na elke dienst de Bijbel van de kansel om te voorkomen dat die bij een eventuele inbraak wordt weggenomen. Op veel plaatsen zijn het afgelopen jaar kerken het doelwit geweest van indringers. In dorpen rond Utrecht en Zwolle was dat bijvoorbeeld verscheidene keren kort na elkaar het geval. Vaak werden daarbij Bijbels en geld meegenomen.