Jonge evangelische christenen in de VS zijn kritischer tegenover Israël
De vroegere Israëlische ambassadeur in de VS, Ron Dermer, zei op negen mei dat Israël prioriteit moet geven aan de steun van evangelische christenen boven die van Amerikaanse Joden. Evangelische christenen staan „gepassioneerd en ondubbelzinnig” achter Israël, terwijl Amerikaanse Joden „buitenproportioneel vertegenwoordigd” zijn onder degenen die kritiek leveren op Israël.
De Joodse staat moet volgens Dermer begrijpen dat evangelische christenen de ruggengraat vormen van de steun voor zijn land. De diplomaat, die sprak op een bijeenkomst van de rechts-religieuze krant „Makor Rishon”, wees er ook op dat evangelicalen rijk vertegenwoordigd zijn in Amerika. „Ongeveer 25 procent –sommigen denken zelfs meer dan dat– is evangelisch christen. Minder dan twee procent van de Amerikanen zijn Joden.” Dermer denkt zelfs dat Israël een van de belangrijkste kwesties is waarmee evangelische christenen zich bezighouden.
Maar de vraag is of die steun blijvend is. Zo blijkt de jonge generatie evangelische christenen heel anders te denken. De Israëlische online krant „Times of Israel” schreef onlangs dat de steun onder jonge evangelicalen in rap tempo daalt. Uit onderzoeken van de Universiteit van Carolina in Pembroke bleek dat in 2018 75 procent Israël steunde, nu is dat nog 33 procent. Peilingen van de Universiteit van Maryland in 2015 en 2018 toonden een soortgelijke trend.
Toen wetenschappers van de Universiteit van Carolina de 700 respondenten vroegen waar hun steun ligt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen zei een derde achter Israël te staan en een kwart achter de Palestijnen. Meer dan 40 procent zei geen van beide zijden te steunen.
De opiniepeilers hebben ook binnenlandse politieke verhoudingen gemeten. Daaruit bleek dat 46 procent voor Joe Biden stemde, en slechts 26 procent voor Donald Trump, terwijl die juist de reputatie had pro-Israël en anti-Palestijns te zijn.
President Biden staat ook achter Israël, maar hij wil wel een aantal anti-Palestijnse maatregelen die zijn voorganger Trump nam terug draaien. Dat bleek deze week toen zijn minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken op bezoek was. De Amerikaanse bewindsman zei dat zijn land de heropening van het Palestijnse consulaat in Jeruzalem wil. Ook zegde hij hulp toe aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, aan niet-gouvernementele organisaties die voor Palestijnen werken en aan de Amerikaanse hulporganisatie USAID om economische hulp aan bewoners op de Westoever en in Gaza mogelijk te maken.
De Palestijnse Autoriteit zelf vangt achter het net. De Amerikaanse wet verbiedt namelijk rechtstreekse subsidies aan de Palestijnse regering in Ramallah. Zolang die terroristen en hun families voorziet van (te) hoge salarissen komen ze niet in aanmerking voor Amerikaanse dollars.
Intussen lijkt de politiek die Joe Biden voert jegens Israël en de Palestijnen meer in overeenstemming te zijn met wat jonge evangelicalen graag zien. In ieder geval meer dan het beleid dat zijn voorganger Trump ontwikkelde. Of deze jongeren daarin de goedkeuring van hun ouders hebben? Dat is de vraag.