Biologische kip niet veiliger
Biologische kip is niet gezonder of veiliger voor de consument dan een dier uit de intensieve pluimveehouderij. Doordat kippen op de biologische boerderij doorgaans langer leven, is het vlees weliswaar minder vaak besmet met salmonella, maar juist weer vaker met de campylobacterbacterie.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De instantie waarschuwt consumenten biologische kipproducten net zo goed te verhitten als het vlees uit de reguliere houderij om de bacteriën onschadelijk te maken. Salmonella en campylobacter zijn volgens de VWA de voornaamste veroorzakers van voedselinfecties bij mensen.
De autoriteit controleert jaarlijks de besmetting van kippenvlees in de detailhandel. Van de 179 monsters die de VWA vorig jaar heeft genomen van kipproducten van de biologische boerderij, bleek 3,4 procent besmet met salmonella en 36,6 procent met campylobacter. Van het vlees uit de intensieve sector was 11,2 procent besmet met salmonella en 25,9 procent met campylobacter.
„Als een van de hoofdoorzaken van de besmetting van kippenvlees wordt nogal eens de intensieve vorm van de veehouderij bij de reguliere productie genoemd. In de beleving van de consument zou biologische voeding gezonder en veiliger zijn, iets waarbij echter door diverse deskundigen vraagtekens gezet worden", stelt de VWA in de inleiding van zijn onderzoek.
Een verschil tussen biologische en intensieve pluimveehouderijen is bovendien het gebruik van diergeneesmiddelen, zoals antibiotica. Hiervoor gelden strengere regels op de biologische boerderij. Uit het onderzoek van de VWA bleek ook dat de resistentie van bacteriën die in monsters van ’biologisch kippenvlees’ werden aangetroffen, over het algemeen lager was dan die in producten uit de reguliere pluimveehouderij.