IEA: zie af van nieuwe olie- en gasvelden

Er moeten op energiegebied radicale keuzes gemaakt worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen, zoals het afzien van de ontginning van nieuwe olie- en gasvelden.

Redactie economie
18 May 2021 12:05
Pompstation van Shell in Woodbridge, in de Amerikaanse staat Virginia.  beeld AFP, Andrew Caballero-Reynolds
Pompstation van Shell in Woodbridge, in de Amerikaanse staat Virginia.  beeld AFP, Andrew Caballero-Reynolds

Ook zou er wereldwijd niet meer geïnvesteerd moeten worden in energiecentrales op kolen, zonder dat daarbij de CO2-uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) dinsdag in een nieuw rapport. „De weg naar netto nul uitstoot is smal, maar nog altijd haalbaar”, zegt IEA-directeur Fatih Birol over het rapport waarin 400 stappen worden beschreven die ertoe moeten leiden dat er in 2050 geen nieuwe CO2 meer bijkomt in de atmosfeer die niet wordt gecompenseerd. „Als we dat willen halen moeten we stoppen met investeren in nieuwe olie-, gas- en kolenprojecten”, aldus Fatih.

Enkele van de stappen zijn het stoppen van de verkoop van auto’s met een motor op fossiele brandstoffen in 2035. De wereldwijde elektriciteitssector zou vijf jaar later CO2-neutraal moeten zijn. Daarvoor is een enorme inzet van hernieuwbare energie nodig.

In 2050 moet haast 90 procent van de wereldwijde energievraag uit hernieuwbare bronnen komen, zoals zonne-energie of windenergie. De rest moet volgens de IEA opgewekt worden in kerncentrales. Het energieagentschap berekende dat daarvoor in 2030 jaarlijks vier keer zoveel capaciteit aan zonne- en windenergie moet worden aangesloten als de recordhoeveelheid van het afgelopen jaar.

Tegelijkertijd moeten er over negen jaar iedere maand tien fabrieken worden voorzien van CO2-afvangsystemen en fabrieken die op waterstof draaien.

Aandeelhouders

Olie- en gasproducent Shell heeft dinsdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering gehouden. Shell heeft zijn eigen strategie voor de overgang naar duurzame energie aan de aandeelhouders uitgelegd. Zij mogen een adviserende stem uitbrengen over de strategie die in februari werd gepresenteerd. Het Brits-Nederlandse bedrijf wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn.

Maar er is ook kritiek op de plannen. Volgens Shell is het voor het eerst dat een energiebedrijf zijn aandeelhouders raadpleegt over een strategie voor energietransitie. Topman Ben van Beurden zegt dat het belangrijker dan ooit is dat de aandeelhouders de aanpak van Shell begrijpen en ondersteunen. De stemming is puur adviserend en niet bindend, aldus Shell.

2021-05-18-ECO1-Beurden-1-FC_web.JPG
Shell-topman Ben van Beurden.  beeld AFP, Tolga Akmen

Volgens de activistische aandeelhouder Follow This voldoen de eigen klimaatplannen van Shell nog steeds niet aan de klimaatdoelen van Parijs en is het een pr-offensief van Shell. Follow This bracht op de vergadering voor de vijfde keer een eigen klimaatresolutie in stemming. Ook Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is tegen de strategie van Shell en zou tegen het klimaatplan van het concern stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer