Ridderkerkse bakker overmeestert jonge overvaller
Zwaaiend met een mes stormde afgelopen maandag een zwartgeklede gedaante Bakkerij Van der Linden in Ridderkerk binnen. Geld wilde hij. Een onvervaarde bakker voorkwam dat hij met buit vertrok.
Als ze de keuken binnenloopt, ziet ze het tafereel zo weer voor zich. Bakkersvrouw Kim Vos (49) is er nog ontdaan van. „Dan staat er ineens een wildvreemde, neus aan neus met je man, te zwaaien met een mes. Dat heeft veel impact.”
Wat gebeurde er precies?
„Het was nog maar halfzeven ’s ochtends. Ons winkelmeisje Nina liep in de bakkerij en ik was, samen met mijn man, achter in de keuken. We hoorden het belletje in de winkel en even later vloog Nina in paniek de keuken binnen; gevolgd door een kerel, helemaal in het zwart. Hij schreeuwde dat hij geld wilde en zwaaide met een zelfgemaakt mes –een flink gevaarte– naar mijn man. Die stond klem tegen de muur. Gelukkig kwam een van de andere bakkers binnen. Hij greep een ijzeren broodkrat van de vloer en smeet die tegen het achterhoofd van die knul. Dat was echt de redding van mijn man. Ze sprongen met z’n tweeën boven op de jongen –hij bleek nog maar 16 te zijn– en belden de politie. Donderdag moest hij voor het eerst voor de rechter verschijnen.””
Zestien jaar is jong voor een overvaller.
„Ja, heel triest. Toen we hem tegen de grond gewerkt hadden, riep hij gelijk sorry. Hij zei dat zijn moeder geen werk had en dat hij geen andere kans had om aan geld te komen. Sneu dat een 16-jarige al zo denkt; dan vraag je je af wat zo iemand heeft meegemaakt. Er zijn tegenwoordig juist veel mogelijkheden. School is gratis, pak dan die kans, zou ik tegen hem willen zeggen. Ga werken en bouw op die manier een toekomst op, in plaats van andere mensen te bestelen.”
Welke gevolgen heeft de overval voor u gehad?
„Zoiets heeft grote impact. We maakten zoiets nooit eerder mee en dan staat er ineens iemand met een mes naast je. Als ik nu de keuken inkom, zie ik hem zo weer staan. Je veiligheidsgevoel is in een klap weg. Gelukkig kregen we slachtofferhulp en kunnen we als personeel onder elkaar erover praten. Dat helpt wel echt. We krijgen ook veel lieve reacties van onze klanten; bizar hoe iedereen meeleeft. Woensdag kwam er nog een oudere man die ons een tientje extra gaf. „Voor de dappere bakkers”, zei hij. Zulk meeleven verzacht de pijn een beetje.”