Protestants Dokkum stoot mogelijk twee kerkgebouwen af
De protestantse gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens heeft het advies gekregen verder te gaan met twee kerken: De Herberg en de Grote Kerk. De Fontein in Dokkum en de Sint Catharinakerk in Aalsum zouden dan afgestoten worden.
Het voorliggende advies is recent besproken door de kerkenraad en inmiddels gedeeld met de gemeenteleden.
Er wordt al jaren gesproken over hoe het moet met het aantal kerkgebouwen van de kerkelijke gemeente, die qua ledental een van de grootste is in Friesland. Eerst werd het proces om drie PKN-wijkgemeenten samen te voegen afgerond, waarna door de nieuwe kerkenraad kon worden gekeken naar de gebouwen. Hiervoor werd advies gevraagd aan Kerkelijk Waardebeheer in Utrecht.
Dat rapport is door de kerkenraad besproken en die heeft geconcludeerd dat het advies in overeenstemming is met het zogenoemde programma van eisen. Kerkenraadsvoorzitter Roelie Zijlstra noemt het besluit onvermijdelijk. „We zitten in een te ruime jas met vier kerken. Al blijft het wel heel verdrietig dat we kerken moeten sluiten. Voor die gevoelens hebben we zeker oog.”
De kerkelijke gemeente heeft op dit moment ruim vierduizend leden, maar die kunnen de kosten van vier gebouwen niet opbrengen. Als de keuze valt op De Herberg en de Grote Kerk, dan zijn die gebouwen ook groot genoeg om alle kerkgangers te ontvangen en om daar kerkelijke activiteiten te houden. „Daar hoeven geen verbouwen of investeringen voor plaats te vinden.”
De Herberg aan de Harddraversdijk werd in april 2009 in gebruik genomen. De Grote of Sint-Martinuskerk aan de Markt in Dokkum dateert van 1590 en is een rijksmonument. Er worden ook concerten en exposities gehouden. Dit zouden dan de twee vierplekken blijven.
Gemeenteavonden
De route is nu dat er in een mei een webinar wordt gehouden, waaraan elk gemeentelid kan deelnemen. Er wordt dan uitleg gegeven en er kunnen vragen worden gesteld. „Zodra het toegestaan is –hopelijk in juni– willen we meerdere gemeenteavonden houden zodat de gemeente gehoord kan worden.”
In juni zou de kerkenraad een voorgenomen besluit kunnen nemen. Na de zomer, in september, moet er een tweede ronde van gemeenteavonden volgen, waar dit besluit wordt toegelicht, gekoppeld aan een mogelijk te volgen stappenplan. „In oktober zouden we dan een definitief besluit kunnen nemen.”
Kerkgebouw De Fontein stamt uit de jaren zeventig en is een van de vroegere gereformeerde kerken in de stad. De architecten Van der Bom en Ingwersen ontwierpen het gebouw aan Op de Keppels, dat ook veel zaalruimte biedt. „De kerkenraad is zich bewust dat het pijnlijk is als mensen hun eigen kerkgebouw straks moeten missen. Hier liggen veel herinneringen. Van trouwen en dopen van kinderen, tot uitvaarten.” Eerder werden de Noorderkerk en de Oosterkerk in Dokkum al gesloten. Voor de Oosterkerk kwam De Herberg in de plaats.
De Sint Catharinakerk in Aalsum is een monumentale kerk die teruggaat tot in de twaalfde eeuw. In de kerk bevindt zich een Vermeulenorgel uit 1906. Het gebouw werd tot vorig jaar nog regelmatig voor diensten gebruikt.
Aan elk kerkgebouw kleven dierbare herinneringen, meent de kerkenraad. „Toch is het ook goed dat er nu duidelijkheid is”, meent Zijlstra. „Er werd toch heel vaak gevraagd: Met welke gebouwen gaan we verder? Doordat die helderheid er straks is, kunnen we vooruitkijken.”
Als de kerk in Aalsum wordt afgestoten dan moet daar wat Zijlstra betreft een „passende bestemming” voor gevonden worden. „Wat dat precies moet zijn? Dat is voor later. Eerst willen we dit proces op een zorgvuldige wijze doorlopen. Het is ook nog een advies. Besluiten zijn er nog niet genomen”, benadrukt de kerkenraadsvoorzitter.