Kerk & religie

Religie voor Vrede krijgt belangrijke vrijheidsprijs

De internationale organisatie Religions for Peace krijgt woensdag in Middelburg een onderscheiding voor de godsdienstvrijheid uitgereikt. „Deze vrijheid is een groot goed, want religies staan onder druk.”

30 March 2021 20:04
Mirjam Ates. beeld Religie voor Vrede
Mirjam Ates. beeld Religie voor Vrede

„We zijn dankbaar voor de erkenning en het is een grote stimulans om door te gaan met ons werk”, zegt Mirjam Ates-Snijdewind, voorzitter van de Nederlandse afdeling van Religions for Peace. De internationale organisatie zet zich al meer dan vijftig jaar in voor een wereld waarin religieuze gemeenschappen samenwerken voor vrede.

Woensdag ontvangt de organisatie tijdens een digitale ceremonie in Middelburg een onderscheiding voor de vrijheid van godsdienst, een van de Roosevelt Four Freedoms Awards. Die worden uitgereikt aan mensen en organisaties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor vrijheid.

De onderscheidingen verwijzen naar de vier vrijheden die de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in 1941 omschreef in zijn historische Four Freedoms-speech: vrijwaring van gebrek, vrijwaring van vrees, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst.

Wantrouwen

Die laatste vrijheid is een groot goed, vindt Ates. Religies zijn namelijk steeds meer onder druk komen te staan. „In Nederland is de laatste jaren een negatieve sfeer ontstaan rondom religies in het algemeen, en tegen moslims in het bijzonder.”

Vaak is dat het gevolg van wantrouwen en misvattingen, aldus de voorzitter. „We zijn snel geneigd om generaliserend over een religie te denken. Dikwijls komt dat door een gebrek aan contact of door een verkeerd beeld van de ander. Wij zien het als onze taak om daar nuance in aan te brengen.”

De organisatie brengt daarom mensen met een diverse religieuze én niet religieuze achtergrond met elkaar in contact, om zo wederzijds begrip en vertrouwen te bevorderen.

Juist in de onderlinge samenwerking ligt kracht om problemen aan te pakken, zegt Ates. Religieuze leiders kunnen niet alleen hun geloofsgemeenschappen mobiliseren, ook hebben religieuze gemeenschappen vaak meer toegang tot hulpbehoevenden.

Myanmar

Een goed voorbeeld van hoe religieuze leiders zich in kunnen zetten voor vrede is Myanmar, zegt Ates. „Daar heeft kardinaal Charles Bo een open en vredevolle brief geschreven aan de generaals die de macht hebben gegrepen. Hij riep hen op om te luisteren naar wat het volk zegt. Niet op een beschuldigende, maar op een liefdevolle manier. Zulke initiatieven steunen wij.”

Hoewel de Religions for Peace een prijs voor vrijheid van religie ontvangt, zet de organisatie zich in voor meer dan dat. „We zetten ons in voor het zorgzaam omgaan met al het leven, dus ook voor de natuur. Zo maken wij ons sterk om als religies gezamenlijk de klimaatcrisis af te wenden.”

Wat in 1970 begon als een eenmalige conferentie, groeide uit tot een wereldwijde beweging die zich in meer dan honderd landen inzet voor een wereld waarin iedereen op een vreedzame manier samenleeft. „Ik zal niet zeggen voor een wereld ván vrede, maar wel voor méér vrede.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer