VS: Noord-Koreaanse raketlancering bedreiging voor buurlanden
De tweede raketlancering door Noord-Korea in een paar dagen tijd heeft het gevaar onderstreept dat uitgaat van het bewapeningsprogramma van het land, stelt het Amerikaanse leger donderdag in reactie op de lancering. De Zuid-Koreaanse legertop meldde eerder dat Noord-Korea opnieuw een raket had afgevuurd. Volgens Amerikaanse militaire inlichtingenbronnen waren het twee raketten.
Naast de Verenigde Staten heeft ook de Zuid-Koreaanse Nationale Veiligheidsraad diepbezorgd gereageerd op de raketlanceringen door het Noorden. De Amerikanen hebben laten weten dat zij met hun bondgenoten Zuid-Korea en Japan de situatie blijven observeren en in overleg blijven. Details over de Noord-Koreaanse raketlancering zijn verder nog niet voorhanden, heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris laten weten.
De gezamenlijke stafchefs van het Zuid-Koreaanse leger meldden donderdag dat Noord-Korea een niet nader geïdentificeerd object hebben gelanceerd vanaf de oostkust en dat het object in zee zou zijn neergekomen. Eerder waarschuwde de Japanse kustwacht er ook al voor dat mogelijk een raket was afgevuurd vanuit de stalinistisch geleide Volksrepubliek.
Het Japanse ministerie van Defensie zei dat het projectiel niet in Japanse territoriale wateren terecht is gekomen. Eerder waarschuwde de Japanse kustwacht schepen in de zone dat die uit de buurt moeten blijven van in zee gevallen objecten.
Dit weekend vuurde Noord-Korea vanaf zijn westkust al enkele korteafstandsraketten af. Naderhand bleek het om kruisraketten te gaan. Aanvankelijk werd die lancering gezien als een mogelijke provocatie richting Zuid-Korea en de Verenigde Staten.
Achteraf werd duidelijk dat het waarschijnlijk ging om een test van de Noord-Koreaanse wapensystemen, die onder de regels van de VN-Veiligheidsraad ook gewoon is toegestaan. De Verenigde Staten en Zuid-Korea reageerden toen nog stoïcijns op de eerste raketlancering door Noord-Korea sinds het presidentschap van Joe Biden in de VS.
De Amerikanen lieten weten nog altijd open te staan voor de dialoog met Pyongyang, hetgeen het regime van Kim Jong-un voorlopig weigert.