Nog geen evacuatie uit Ivoorkust
De aanhoudende onrust in Ivoorkust is geen reden om de ongeveer veertig Nederlanders nu uit het West-Afrikaanse land te evacueren. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is er nauw contact met de Franse autoriteiten over de situatie in het land.
De Nederlandse ambassade heeft de evacuatieplannen wel gereed. Nederlanders in Ivoorkust wordt al enige dagen aangeraden zich niet op straat te begeven. Van de ongeregeldheden van de afgelopen dagen en de plunderingen zijn geen Nederlanders het slachtoffer geworden.
Ongeveer 800 buitenlanders hebben een veilig heenkomen gezocht op het terrein van de VN-vredesmissie bij de havenstad Abidjan. Daar staan ze onder bescherming van de VN-militairen. De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo heeft de bevolking al opgeroepen tot kalmte. Het Franse ministerie van Defensie in Parijs heeft verklaard dat de situatie voorlopig onder controle is.
Het geweld in Ivoorkust laaide zaterdag op, nadat de Ivoriaanse ’luchtmacht’ een Franse basis had gebombardeerd bij de plaats Bouaké, die in handen is van rebellen. Daardoor kwamen negen Franse militairen om het leven en raakten er ongeveer dertig gewond. Ook een Amerikaanse hulpverlener verloor het leven. Frankrijk reageerde met de verwoesting van de complete Ivoriaanse ’luchtmacht’, twee gevechtsvliegtuigen en vijf helikopters.
Het West-Afrikaanse land wordt feitelijk al twee jaar verdeeld in een zuidelijk deel, waar president Gbagbo zijn aanhang heeft, en een noordelijke helft, waar rebellen het voor het zeggen hebben. Frankrijk stuurde na het uitbreken van gevechten in Ivoorkust eind 2002 militairen naar het land om de partijen te scheiden. Parijs heeft inmiddels 4500 man in Ivoorkust. Snel kwam een vredesproces op gang, maar van de praktische uitwerking ervan is weinig terechtgekomen.
Frankrijk stuurde zondag 660 extra militairen naar Ivoorkust om een einde te maken aan het geweld en om de ongeveer 15.000 eigen onderdanen in zijn voormalige kolonie te beschermen. Eerder dit jaar kwam de vredesmissie onder de vlag van de VN. In Ivoorkust zijn circa 6000 blauwhelmen van de VN.
De Ivoriaanse rebellen zeiden maandag dat alleen het aftreden van Gbagbo nog kan leiden tot stabiliteit. De Fransen op hun beurt herhaalden maandag dat zij niet van zins zijn de president af te zetten. De staatsradio van Ivoorkust had de bevolking opgeroepen een menselijk schild te vormen ter bescherming van het huis van de president. Duizenden demonstranten hadden daaraan gehoor gegeven. Franse militairen schoten in de lucht om de menigte uiteen te drijven.
Om de residentie van president Gbagbo te beschermen namen gisteren ongeveer vijftig Franse pantserwagens en tanks posities in rond het paleis.
De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki begint woensdag aan zijn bemiddelingsmissie in Ivoorkust. De Afrikaanse Unie heeft hem zondag gevraagd een politieke oplossing te vinden voor het conflict. Mbeki reist naar Ivoorkust in gezelschap van minister van Defensie Mosiua Lekota en onderminister van Buitenlandse Zaken Aziz Pahad.
Volgens het Rode Kruis zijn in het weekeinde zeker 410 gewonden gevallen door het geweld, dat zich vooral in de havenstad Abidjan manifesteerde. Een medewerker van het Rode Kruis zei maandag tegen de BBC dat de situatie in Abidjan erg ondoorzichtig is. „Het is zeker nog niet kalm. Er is een crisis in de maak. Er zijn plunderingen en er is sporadisch geweld.”