Stemmen tellen én uitbrengen in de RAI Amsterdam
In de RAI Amsterdam worden woensdag niet alleen stemmen uitgebracht, maar ook geteld. Het gaat om alle stemmen van de Amsterdamse briefstemmers en de ‘gewone’ stemmen die al op 15 en 16 maart zijn uitgebracht. Vanaf 07.30 uur zijn er in de evenementenhal 310 tellers bezig en 79 mensen met andere functies, zoals controleurs, stembusvervoerders en briefopeners.
„Per brief kwamen er ongeveer 18.000 stemmen binnen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Pas vanavond weten we het exacte cijfer. We gaan er vanuit dat we hier om 21.00 uur klaar zijn, zo hebben we de planning gemaakt.”
Op grote grijze vlakken op de grond en aan blokken van tafels, worden de stembiljetten uitgevouwen en gecontroleerd. Elk blok vertegenwoordigt een stembureau. Op de grond zijn rode en groene lopers aangebracht, die aangeven waar bepaalde groepen van de aanwezigen mogen lopen. Verschillende kleuren hesjes geven de rollen van de aanwezigen aan. Alle medewerkers zijn verplicht om van tevoren een gezondheidsverklaring af te leggen en dragen een mondkapje. Een PCR-test is niet nodig.
Volgens de woordvoerder verliep maandag problematisch vanwege de onregelmatigheden bij de briefstemmen. Omdat diverse gemeenten toen meldden dat een behoorlijk deel van de briefstemmen ongeldig zou zijn, werden deze poststukken terzijde geschoven. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) liet daarop weten de procedure aan te passen zodat veel van de briefstemmen wel konden meetellen. „De exacte foutmarge bij ons weet ik niet”, aldus de woordvoerder. „Door de nieuwe regels van het ministerie is er een fors deel dat toch nog toegelaten mag worden. Gelukkig, want het is niet fijn om een hele stapel apart te moeten leggen. We waren er heel blij mee dat die coulance er is.”
In de RAI worden woensdag niet alleen stemmen geteld, maar ook uitgebracht. Er zijn vier autostemstraten, een fietsstemstraat en nog drie reguliere stembureaus. Alle stemmen van deze bureaus samen worden na 21.00 uur ook in de evenementenhal geteld. „We hopen op een forse opkomst van 80 procent, net zoals de vorige keer in Amsterdam. Dat mensen zich toch vrij hebben gevoeld om te komen stemmen.”