Kerk & religie

Oog voor de nood van de Koerden

De beelden zijn in zijn geheugen gegrift. 1991. Overal in de straat vluchtende mensen - Koerden. Struikelend probeert een jongen, zijn opa in de armen, een goed heenkomen te zoeken. In de lucht cirkelen Saddams helikopters. De chaos is onbeschrijfelijk. Ds. Yousif Matty uit Noord-Irak: „Mijn hart brak. Wat kon ik, als christen, voor deze mensen doen?”

Van onze verslaggever
5 November 2004 14:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

Dat er iets moest gebeuren, was wel duidelijk. „Maar het was -en is- nogal ongebruikelijk om als Assyrisch christen Koerden te helpen. Ik heb het toch gedaan. Ik werkte op dat moment nog als geoloog in de olie-industrie. We hebben toen besloten om als gezin enkele gezinnen, gehandicapten, weduwen te gaan ondersteunen.”

Van huis uit was hij Assyrisch-katholiek. Ds. Matty: „Ik was christen, maar dat hield nauwelijks iets in. Totdat ik van mijn zwager, die aan het London Bible College had gestudeerd, een Bijbel kreeg. Ik was op dat moment militair. Ik ging in die Bijbel lezen. Heel veel lezen. En ik ontdekte dat er maar één Weg is tot behoud, de Heere Jezus Christus. Aan Hem heb ik mij uiteindelijk overgegeven.”

In 1992 stichtte hij de Free Evangelical Church in Irak. „Ik wilde mijn geloof delen met anderen. Wat ik deed, was iets heel nieuws. Niemand in Noord-Irak had ooit van de evangelicale theologie gehoord. Wij kwamen met tijdschriften, organiseerden bijeenkomsten en stichtten boekwinkels. Om mensen, en vooral Koerden, met het Evangelie in aanraking te brengen.”

Dezer dagen is de predikant, samen met zijn vrouw, in Nederland. Morgen hoopt hij, met nog twee andere buitenlandse gasten, te spreken op de landelijke Open Doors-dag in Barneveld.

Het bewind nam zijn activiteiten niet in dank af, zegt ds. Matty. Verschillende keren werd hij gearresteerd, zijn gezin belaagd, zijn woning beschadigd. „Pas de laatste drie jaren gaat het wat beter. In 2001 werd onze kerk officieel erkend. Sindsdien hebben we ook verschillende christelijke scholen kunnen oprichten.”

De laatste maanden is de situatie echter sterk verslechterd. Moslimfundamentalisten vielen christelijke kerken aan, in Bagdad, in Mosul - het vroegere Ninevé. Veel Iraakse christenen vluchtten het land uit, onder andere naar Syrië en Jordanië. „In Karkuk, waar wij wonen, lijkt het nog vrij veilig”, zegt de predikant. „Maar juist deze week kreeg ik per e-mail een door moslims verspreide dreigbrief.” Hij toont twee A4-tjes, beschreven met Arabische tekens. „Hier, dit is een verklaring, ondertekend door zes extremistische groeperingen. Een ervan is al-Qaida, althans, onder een nieuwe naam. Zij richten zich tot de vrouwen: christenvrouwen, maar ook moslimvrouwen. Als die in het openbaar geen hoofddoek dragen, zijn ze hun leven niet langer zeker, schrijven de ondertekenaars.”

In de andere verklaring, daterend van enkele maanden terug, worden de christelijke kerken beschuldigd van zieltjeswinnerij, en van het in contact staan met internationals en met de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Ds. Matty: „De Mossad, waar halen ze het vandaan! Dat is nu de realiteit in Irak.”

De Free Evangelical Church telt op dit moment drie gemeenten, zes boekwinkels en drie scholen, verspreid over drie steden in Noord-Irak. Bij de kerk zijn zo’n 400 Koerden aangesloten. „Deuren zijn geopend.”

Ook zijn echtgenote, Alia, is actief binnen -en buiten- het kerkverband, met name onder de vrouwen. „Het is voor mannen in het Midden-Oosten zo goed als onmogelijk om vrouwen te bereiken.”

Hoe kijkt hij aan tegen de herverkiezing van George Bush? „Ik kan eerlijk zeggen: heel wat Irakezen -niet alleen christenen en Koerden, maar ook moslims- staan achter Bush. Clinton heeft acht jaar lang niets voor ons gedaan. Saddam bleef in het zadel. Bush heeft daar een einde aan gemaakt. Natuurlijk, er zijn grote problemen. Mensen worden gekidnapt, gedood, voor het oog van de camera. Maar laten we niet vergeten dat er onder Saddam honderden, duizenden mensen werden opgepakt en gedood. Talloze vrouwen verloren hun echtgenoot. ’s Nachts, en zonder camera erbij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer