Ds. Van der Tang waarschuwt Alblasserdam voor lhbt-beleid
„Het lhbti-beleid van Alblasserdam is zonde tegen God.” Dat stelde ds. O. M. van der Tang van de plaatselijke gereformeerde gemeente in Nederland dinsdagavond tegenover de gemeenteraad van zijn woonplaats.
Met de oproep om af te zien van het beleidsplan verwoordde de predikant naar eigen zeggen de overtuiging van zo’n 3500 tot 4000 Alblasserdammers. Hij sprak in de raadsvergadering behalve namens zijn eigen kerkelijke gemeente ook namens de hersteld hervormde kerk en de gereformeerde gemeente in Alblasserdam en de oud gereformeerde gemeente in Kinderdijk.
Ds. Van der Tang legde de raadsleden uit wat hij bedoelt met zonde: alles wat afwijkt van de tien geboden en de samenvatting – God liefhebben boven alles en de naaste als onszelf. Spreken over zonde in de samenleving gebeurt volgens hem niet uit haat, maar uit liefde. „Wij gunnen onze naasten het ware leven met God. Haat tegen medemensen verafschuwen en veroordelen we.”
De predikant vroeg de gemeenteraad uit te spreken dat er volledige vrijheid is om „orthodoxe Bijbelse opvattingen over seksualiteit te belijden.” Ook maakte hij bezwaar tegen het punt dat de wethouder bij schooldirecteuren gaat informeren naar de invulling van kerndoelen rond seksuele diversiteit. Het toezicht op scholen ligt bij de onderwijsinspectie, stelde hij. Een gemeentebestuur is daartoe dus niet bevoegd.
CDA’er Margreet de Deugd vertelde dat ze zich juist vanuit haar christen-zijn gedreven weet zich in te zetten voor lhbti. „Ik zie het niet als zonde, maar als een heilige missie.” Ze vroeg de predikant of hij er zich iets bij kon voorstellen dat het beleid juist uit liefde tot de medemens tot stand kwam. Ds. Van der Tang antwoordde dat hij persoonlijke beweegredenen respecteert, maar wees erop dat „de norm van liefde voor ons geen menselijke interpretatie is, maar de wet van God.”
VVD-raadslid Stavros Barzas wilde weten hoe de predikant omgaat met „zondaars in uw kerkgemeenschap.” Die wees erop dat alle 1450 leden en doopleden uit zijn gemeente zondaars zijn. „Wij preken hun het Woord van God, roepen op tot bekering en wijzen de weg van genade in Christus Jezus. Praktiserende lhbti’ers zullen wij op die zonde wijzen.”
Uiteindelijk stemde alleen de SGP tegen het beleidsplan dat op tafel lag. De CU toonde zich voorstander, behalve van het hijsen van de regenboogvlag bij het gemeentehuis.