Aartsbisschop weg na beschuldiging
De Poolse aartsbisschop Juliusz Paetz, tegen wie ernstige beschuldigingen van seksueel misbruik bestaan, is donderdag afgetreden. Paus Johannes Paulus II heeft het ontslag van de 67-jarige aartsbisschop van Poznan aanvaard. Dit heeft het Vaticaan bevestigd.
De beschuldigingen tegen Paetz dateren van eind 1999, maar hij heeft steeds ontkend. Paetz zou tientallen priesterstudenten seksueel hebben misbruikt. Klachten van priesters, ingediend bij de pauselijke nuntius (ambassadeur) in Polen en bij de Poolse bisschoppenconferentie, werden genegeerd. Publicatie ervan in het Poolse dagblad Rzescpospolita in februari bracht de zaak in de openbaarheid. Pas daarna besloot het Vaticaan een onderzoek in te stellen.
Paetz was voor zijn benoeming in 1996 tot aartsbisschop van Poznan naaste medewerker van de paus in het Vaticaan. Na kardinaal Groër, aartsbisschop van Wenen, die in 1995 aftrad wegens seksueel misbruik, is Paetz de tweede Europese aartsbisschop die om deze reden zijn functie neerlegt. In Frankrijk is hulpbisschop Jean-Michel di Falco van Parijs van plan zich voor de rechtbank te zuiveren van de aanklacht dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan pedofilie.
In de Verenigde Staten, waar het pedofilieschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk een veel grotere omvang heeft dan in Europa, trad begin maart bisschop Anthony O’Connell van Palm Beach in Florida af. Hij erkende dat hij 25 jaar geleden een seminariestudent seksueel had misbruikt.
In februari werd een priester van het aartsbisdom Boston, John Geoghan, tot tien jaar cel veroordeeld. Meer dan 130 mensen hebben hem beschuldigd van seksueel misbruik. Het aartsbisdom heeft al tientallen miljoenen dollars aan zijn slachtoffers betaald. In heel Amerika zijn de afgelopen maanden enkele tientallen priesters geschorst die van seksueel misbruik worden verdacht.
Het Vaticaan bepaalde in januari dat de bisschoppen seksueel misbruik van geestelijken aan het Vaticaan moeten melden. Ook de Nederlandse bisschoppen scherpten de regels tegen seksueel misbruik aan. In beide gevallen bestaat echter niet de verplichting het seksueel misbruik bij justitie te melden.
Twee jaar geleden bevestigde het Vaticaan het bestaan van twee rapporten, uit 1995 en 1998, over priesters en missionarissen in 23 landen die nonnen hadden misbruikt. Dat deed zich vooral in Afrika voor, waar de geestelijken de nonnen als ’veilig’ beschouwden in verband met het oplopen van aids. Er is niets bekend van stappen die het Vaticaan tegen de daders zou hebben ondernomen.