Buitenland

Scherpe reacties Bush en Kerry op Bin Laden

President Bush en senator Kerry reageerden beiden scherp op de videoboodschap van terroristenleider Osama bin Laden eind vorige week. Beiden benadrukten dat de Amerikaanse kiezer zich dinsdag in het stemhok niet zal laten beïnvloeden door dreigementen van wie dan ook en zeker niet van Osama bin Laden.

Van onze correspondent
1 November 2004 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 01:49

Senator Kerry zei later dat de boodschap van Bin Laden nog eens aantoonde hoe „weinig effectief” president Bush de oorlog tegen het terrorisme voerde. Hetgeen tot een scherpe reactie leidde van de president. „Dankzij ons vastbesloten beleid hebben wij de terreurorganisatie al-Qaida voor een belangrijk deel ontmanteld. Wij krijgen Osama bin Laden ooit wel te pakken, terwijl wij zijn netwerk langzaam maar zeker systematisch vernietigen”, aldus Bush.

De videoboodschap leidde niet tot extra veiligheidsmaatregelen en leek ook weinig invloed te hebben op de kiezers. Andrew Olivastro, politiek analist van de denktank Heritage Foundation: „De meeste kiezers weten al op wie zij dinsdag stemmen. Het aantal zwevende kiezers is dit jaar klein en zo laat in de race bijzonder klein, ongeveer 2 procent. Daarom verwacht ik dat de Bin Laden-boodschap niet of nauwelijks enige invloed zal uitoefenen op de verkiezingsuitslag.”

Al meer dan 50.000 Amerikanen hebben geklaagd over problemen rond de verkiezingen in de Verenigde Staten. Volgens de onpartijdige organisatie Common Cause hebben tot dusver 53.252 mensen gebeld met haar ”hotline”. De klachten gingen over niet-ontvangen stembiljetten, te lange wachttijden bij vervroegde openingen van stemlokalen en andere problemen.

Bush en Kerry doorkruisten de afgelopen dagen de sleutelstaten die dinsdag mogelijk de doorslag kunnen geven. President Bush vloog kriskras door Florida voor een aantal campagnebijeenkomsten en reisde daarna door naar Cincinnati in Ohio. Senator Kerry begon de dag in Ohio en vloog vervolgens naar New Hampshire. Hij eindigde de dag in Tampa in Florida.

In de opiniepeilingen liggen beide kandidaten vrijwel gelijk en dat geldt ook voor de zogenaamde ”swingstaten” die zij nodig hebben om een beslissende meerderheid te behalen in het kiescollege dat uiteindelijk de president kiest. Volgens de Reuters-opiniepeiling uitgevoerd door het bureau Zogby kunnen beide kandidaten rekenen op 48 procent van de stemmen. De onafhankelijke kandidaat Ralph Nader mag hopen op slechts 1,2 procent. Aan de kiezers dinsdag het verlossende woord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer