Rechter: Britse verzekeraars moeten betalen voor coronasluitingen
Britse verzekeraars hebben voor de hoogste rechtbank van het Verenigd Koninkrijk een nederlaag geleden in een conflict over verzekeringsclaims rond de coronapandemie. Na een beroep van de financiële waakhond FCA oordeelde het Supreme Court dat zes verzekeraars duizenden ondernemers wel degelijk moeten vergoeden voor de schade die zij door de eerste lockdown in het voorjaar hebben geleden.
De verzekeraars en de FCA stonden tegenover elkaar in een zaak over veertien verzekeringspolissen voor kleine- en middelgrote ondernemers. Daarin stonden bepalingen dat de ondernemers vergoed moeten worden als hun bedrijf schade lijdt door ziektes of van overheidswege opgelegde sluitingen. Een lagere rechtbank oordeelde al dat mkb’ers op basis van een aantal polissen recht hadden op geld.
De Britse financiële waakhond spande het proces aan als testproces, met het doel meer duidelijkheid te verschaffen over de rechten van zakelijke polishouders. Zo hoeven zij niet over elk geschil rond de polissen zelf naar de rechter te stappen. In een aantal gevallen betaalden verzekeraars namelijk wel probleemloos uit, terwijl claims ook vaak werden afgewezen. „Tienduizenden kleine bedrijven en mogelijk honderden duizenden banen zijn hiervan afhankelijk”, aldus de FCA.
De zaak draait lang niet om alle verzekeringen die mkb’ers kunnen afsluiten tegen gederfde inkomsten. De meeste verzekeringen compenseren die alleen als ze het gevolg zijn van schadegevallen, stelt de FCA. Toch kunnen verzekeringsclaims van mkb’ers wegens de lockdowns in de papieren lopen . De Britse branchevereniging voor verzekeraars schat dat haar leden 900 miljoen pond, omgerekend 1 miljard euro, kwijt zullen zijn aan uitkeringen wegens lockdowns.